All for Joomla All for Webmasters
За поредна година екип от български спелеолози ще изследват Тененгебирге
Експедицията ще започне  на 17 август и ще продължи до 7 септември 2019 г.
Екип от български спелеолози ще продължат работата си и тази година в пещери в района на Тененгебирге. 
 
Експедиция „Тененгебирге 2019“ година ще се проведе в периода: 17 август – 7 септември 2018 г. Това съобщи за сайта Sanus et Salvus ( в превод от лат.”Здрав и невредим”) Тони Влайкова, част от екипа. Ръководител на миналогодишната и на предстоящата експедиция е Владимир Георгиев.
 
Сред набелязаните цели на българските учени са:
-Продължаване на проучванията в пещера S20 (открита през 1983 г. и проучвана до -526 м, като не е достигнато дъно;
-Прекартиране и търсене на нови части в S01 (-584 м) и S02 (-460 м), тъй като няма изцяло запазени данни;
-Проверка и картиране на потенциални входове на пещери;
-Прекартиране на известните вече пещери започващи с S, за които няма запазени данни, уточни още Тони Влайкова. 
 
Дните за проучване освен, че  са малко, са в пряка зависимост от метеорологичното време. Често планината изпраща българските спелеолози със снегове през септември, а също и с ледено студен дъжд и пещерата става опасна за живота на изследователите, тъй като водата се излива като мощни водопади. 
 
Районът на Oberscheffau (Scheffau am Tennengebirge) е обект на специално изследване и от българката Анелия Павлова, която е част от експедиция „Тененгебирге” и работи по своя докторска теза.
 
Залцбурските пещери са предмет на научно проучване и от други международни експедиции от спелеолози. Австрия има над 15 пещери, които са с дълбочина 1000 метра и това я прави привлекателна за редица международни изследвания. Така напр. в  Дахщайн (Dachstein) работи екип от английски спелеолози. В друг район пък се намират полските им колеги. 
 
Българската експедиция е тук от 1980 г. до 1983 г., и доказва себе си със силен екип от изследователи. Следва 30-годишно прекъсване, и сега отново наши изявени спелеолози идват тук всяка година от 2013 година насам. Мечтата им е да открия своя 1000 –метрова пещера, която да проучат и опишат изцяло сами, довери още Тони Влайкова. 
 
Българският екип е много добре приет от Залцбургския клуб на пещерняците, който разполага със забележителна научна библиотека. Радостното е, че българските спелеолози имат своя принос към нея със свои значими изследвания. 
 
Експедиция „Тененгебирге 2019“ се организира от Българска федерация по спелеология, по инициатива на Пещерен клуб и спелео училище „София”.  Проявата се осъществява с частичната финансова подкрепа на Българското министерство на младежта и спорта по „Програма за развитие на спорта за всички за 2019 г.“
 
Друг повод за гордост е, че България ще бъде за първи път домакин на Европейския спелео форум. Тази година той ще се проведе от 23-26 септември 2019 г. в с.Долни Лозен, Софийско. Това е най-престижният форум на спелеолозите от Стария континент. Инициативата е посветена на 90- години организирано пещерно движение ( на 18.3 .1929 г. е открит Първият пещерен клуб в България) и на 45 години организирано пещерно спасяване.
 
Всеки, който иска да подкрепи българската експедиция „Таненгебирге 2019” г, може да се свърже на тел.
+ 359 0888 688 999 – Тони Влайкова
 
Прочетено 580 пъти Последна промяна от Сряда, 08 Май 2019 13:55
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…