All for Joomla All for Webmasters
Акушерката със златни ръце
Надие Юмер работи в МА-15, води подготвителни курсове за раждане в 22 –ри район на Виена. 
Акушерката със златни ръце. Тези думи прилягат най-добре на Надие Юмер, която от 2006 година работи и живее във Виена. Надие е от Крумовград и е завършила акушерство през 2004 г. в Стара Загора. 
 
Сбъдната детска мечта
„Никой от рода им не е нито гинеколог, нито акушерка, нито друг медицински персонал. Да стана акушерка бе детската ми мечта”, признава младата жена. 
 
След дипломирането си тя не започва работа веднага по специалността си, а има възможност да е операционна сестра в урологията на „Пирогов” (2004-2006 г.) „Беше нещо съвсем различно и интересно, обогатяване на знанията в друг сектор”, спомня си тя.
 
Кариера във Виена
„В началото ми бе доста трудно, поради това, че не владеех немски език. Записах спешно езиков курс като междувременно се занимавах с нострификация на дипломата си от България. Не бях допусната на приравнителните изпити поради незнание на немския, и ми издадоха Bescheinigung за обучение като Pflegehelferin. След година вече бях завършила обучението си и работех като Pflegehilferin в старчески дом във Виена в 14-и бецирк.  
 
След 1.5 години работа успях да си легализирам дипломата за акушерка от България и започнах работа в емблематичния родилен дом Земелвайс” , разказва още Надие Юмер. 
 
Тя работи тук близо 9 години. Сега гинекологичната клиника се закрива, и екипът от 1 юни 2019 г. се влива в новата болница КН Nord . 
За Надие работата й става много далеч и тя избира ново предизвикателство: премества се да работи в МА 15. Тук тя преподава курсове за подготовка на бременните жени за раждане и следродилния период (обгрижване на бебето до 9-я месец).
 
Курсът е безплатен за всички бременни жени, които живеят в Голямата община Виена, и включва съвети и за кърмене, захранване на бебето, поникване на първите зъбки и много още. 
 
Нови ангажименти
В МА 15, който се намира в 22 –и район на Виена работят 12 акушерки (Familienhebammen). Една от тях е Надие Юмер, която говори освен немски, още български и турски език.  
 
Виена е градът в Австрия с най-висока раждаемост, а здравеопазването, както и родилната помощ в алпийската страна е на много високо ниво. 
 
„Годините в Земелвайс ми дадоха невероятен шанс за развитие като акушерка.  За 24 часово дежурство сме стигали до 12-13 раждания. Разбира се, работим на смени, като средно на ден съм водила по 2-3 раждания.”, пояснява тя.
 
Ангажиментите ми като семейна акушерка включват още посещения по домовете на  жени с  рискова  бременност (Risikoschwangerschaft). По време на тези домашни визити веднъж седмично се проследяват сърдечни тонове на бебето и др.
 
Всеки четвъртък се провежда срещи на акушерката с новородените. Това са т.нар Babytreff на които родилките могат да дойдат със съпруга си (партньора с който живеят) и да задават въпроси, а също да обменят информация помежду си.  Напр. ако имат трудности с кърменето или захранването на бебето, това е момента да го споделят . Този курс им дава възможност да задават своите въпроси свързани с отглеждането на бебето.
 
Надие Юмер предлага още консултация по т.нар. Mutter-Kind-Pass между 18-та и 22- седмица от бременността.
Тя се чувства много щастлива ,когато чуе българска реч, и когато още едно здраво, българско бебе, проплаче тук, във Виена. 
 
Искрено и лично:  За и против секциото?
Надие Юмер е майка на двама сина.  Единият е 11- годишен, а малкият е едва на три. И двете й деца са родени във Виена. И като майка, и като акушерка тя препоръчва на всяка жена раждане по естествен път, доколкото е възможно. 
 
„Секциото е немалка хирургична интервенция, възстановителният период е по-дълъг и не безболезнен. Преди да вземете такова важно решение, по –добре се консултирайте с вашия гинеколог, казва Надие Юмер. 
 
„Секциото е най-добре да бъде само по медицински показания. След едно раждане по естествен път родилката се възстановява много по-бързо, в рамките на 3-4 часа тя може спокойно да ходи из стаята и да се грижи за новороденото и за себе си”, отбелязва още тя. 
 
Българската акушерка със златни ръце е търсена и от много наши сънароднички, и тя се отзовава винаги. Тя им съдейства максимално, защото, когато бъдещата майка не говори в чуждата страна нито немски, нито английски език, това  създава трудности при контролните прегледи преди раждането до времето на детската консултация. 
 
Съвети на Надие Юмер:
1. По време на бременността трябва да се консумира разнообразна, витаминозна и здравословна храна. 
2. Не се хранете за двама!
3. Посещавайте редовно изследванията по Mutter-Kind-Pass.
4. Не забравяйте да посетите и безплатната консултация, воден от акушерка между 18-22 седмица от бременността, за да получите отговор на всички въпроси, които ви вълнуват относно бебето и раждането.
 
Контакти с Надие Юмер:
Консултации на български и турски език
+ 43 699 100 81 513
Прочетено 2561 пъти Последна промяна от Четвъртък, 06 Февруари 2020 18:06
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…