All for Joomla All for Webmasters
Нели Ненова, или какво е да си старша медицинска сестра във Виена
Тя ръководи обгрижването на 36 възрастни австрийци и има на разположение 26 души персонал в Haus Wieden.
Нели Ненова притежава качествата на истинската медицинска сестра, която познаваме от филмите и традициите на медицината, подплатени с  българската всеотдайност. Тя е още една българка, с която се гордеем.
 
Нели Ненова е родена и израснала в Трявна, и до 30-я си рожден ден работи в детската белодробна болница "Царица Йоанна" в приказно красивото планинско градче. Това е единствената болница в България, в която се лекуват продължително малчугани с хронични белодробни заболявания и туберкулоза от цялата страна. 
 
Работата й с деца отново засилва в нея класическите качества на състрадание, милосърдие и любов към пациентите.
 
Идва смяната на строя през 1989 г. и той й носи промени както в професионален, така и в личен характер. Така започва 20-годишното странстване и реализация на Нели в чужбина. По линия на международни спогодби тя се оказва първо в Германия, после – в Швейцария, и най-накрая в Австрия, където работи като медицинска сестра вече 10 години.
 
„Нямаше как в България с толкова ниска заплата като медсестра да издържам себе си и сина ми. Никоя жена няма да остави семейството си, детето си и да тръгне просто да види света,” обяснява аргументите си тя. Затова днес Нели безкрайно се гордее със сина си, който през всичките тези години се е справил с трудностите, който му е поднесъл живота, а също и благодари на майка си, която продължава да й бъде опора в живота.
 
С годините Нели създава истински приятелства с 4-5 колежки от немскоговорящото пространство, и знае, че на тях винаги може да  разчита. 
 
В Австрия съдбата я среща и с втория й съпруг, който е австриец. Той е другият голям стълб в живота й, човекът, който я разбира и подкрепя напълно. Когато по български навик тя предпочита в почивните дни да пере и  чисти, той настоява тя да промени тази практика и времето да е само за тях: за да заедно, да излязат навън – на разходка из природата или до някой дворец, да похапнат извън дома или да си организират излет. Много бързо Нели разбира, че той има право и този стереотип е полезен и за нея – да се откъсне от рутината и работните ангажименти. 
 
В Австрия Нели Ненова има възможност да се докаже в професията си, без да се налага да я сменя. Започва работа в  дом в 16-и бецирк (Haus Liebhartstal), показва най-доброто от себе си. Забелязват я и следват признания за професионалните й качества, а също и възможности за кариера без да има австрийско гражданство или австрийска фамилия в името си.
 
Директорът на дома й предлага да завърши Академия за социален мениджмънт, след което тя става старша медицинска сестра. Тук работи над 4 години. Освен да управлява своето отделение често се налага да замества, и тогава организира работата на 100 души персонал, и носи отговорност за здравето и обгрижването на 300 болни. 
 
„Да си старша сестра в Австрия е много по-различно от тази позиция в България. В алпийската република старшата е натоварена с много функции, свързани с цялостно управление на дома. От приемането и изписването на пациентите в дома през епикризи за проведеното лечение  до връзки с различни институции – застрахователи, здравни каси, контролни органи, дори до съд, ако се  стигне дотам. Освен това динамиката във Виена е много голяма”, пояснява талантливата Нели. 
 
В момента Нели Ненова е старша медицинска сестра в един от Кураториумите на Виенските домове за живот (Kuratorium Wiener Pensionistenwohnhäuser) - Haus Wieden.
 
Тя ръководи обгрижването на 36 възрастни австрийци и има на разположение 26 души персонал, от които  8 медсестри, 12 помощник-сестри и  6 помощници в отделенията. Хигиена в Haus Wieden се осъществява от външна фирма. 
 
Домът е снабден с модерна апаратура, организират различни обучения за персонала, и един от най-добрите във Виена. Затова са сред най-посещаваните домове при различни делегации от цяла Европа. 
 
На обмяна на опит при тях дошли преди години и група заинтересовани мениджъри от старческите домове от България. Те били изненадани както от чистотата, така и от това, че не „мирише”, заради инконтинецията на възрастните хора, но и на пациентите, които се обгрижват. Били впечатлени и от начина по който се обгрижват пациентите с инсулт , с .т.нар. роботи ( Patientenheber, Рatientenlifter), от аспираторите, с които разполагат във всяка стая, с пригодените за къпане на болни с парализа във вана и още много от придобивките на домовете във Виена. 
 
За пациентите е осигурено всеки ден 5 кратно хранене, както и социални занимания – включително викторини, игри и пр. За всичко в дома това се грижи Нели Ненова.
 
Много ценен неин приятел и съветник в дома е мениджърката Мадлена Комитова, която управлява 160 пенсионерски клуба и 30 домове. 
 
През свободното си време Нели Ненова обича да танцува. Записала се на курсовете по български народни танци във Виена. 
 
Признава, че се чувства ценена, обичана и уважавана в Австрия, което сега е по-важно от това какви финансови средства получава. 
 
В момента Haus Wieden, в който работи Нели Ненова търси да назначи 1 (една) медицинска сестра и 3 Pflegehelferin. За позицията на медицинска сестра има изисквания да се нострифицира дипломата й тук,  и нивото на владеене на немски език да бъде B2.
Повече информация за позициите:
Haus Wieden:
Ziegelofengasse 6a
+ 43 1 313 99 6 22 451
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Прочетено 1614 пъти Последна промяна от Неделя, 12 Май 2019 19:00
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…