All for Joomla All for Webmasters
Ще измести ли чаят кафето във Виена?
В рубриката "Кулинарна Виена" едно пътуване през времето.
 
Свидетели сме на вечното съперничество между кафето и чаят, или нещо повече?
 
 
Нови магазини за чай никнат като гъби във Виена. Опашки, младежка публика, глъчка, Bubble tea на цена около 7 евро. 
 
Свидетели сме на вечното съперничество между кафето и чаят, или е нещо повече?
Исторически погледнато чаят е с ореол на питие за благородници, по-модерното и по-здравословното питие. 
 
През 90-те години на миналия век чаят напористо навлезе в Австрия, печелейки съмишленици сред една по-млада генерация. Подобна инвазия бе придружена от силното влияние на азиатската философия, в частност Япония.
 
Страната на изгряващото слънце се презентираше като модерни самураи, които пият…чай. Всеки е чувал за прочутата чаена церемония от Япония или английската five o'clock, но кафето си няма подобна идеология.  
 
Да, съществува понятието Wiener Kaffeehauskultur, но то бе сякаш царството на възрастта 55+. 
 
Кафето, което отдавна се е превърнало в една от запазените марки на австрийската столица ,е подложено на икономически натиск. 
 
Защо чаят си пробива път?
Чаят, подобно на виното, е по-претенциозен. За разлика от кафето брането, сушенето и приготвянето на чай е по-сложен процес.
 
Една техника, която бе изнесена от Китай, като един от първите примери за индустриален шпионаж.
 
Това се случи по времето на легендарната British East India Company, съществувала от 1600 до 1874 г., която изпрати един шотлански ботаник като разузнавач.
 
Той успя да се предреши като китайски мандарин и изнесе целият процес, растенията и дори успя да измъкне няколко китайски производители на чай, към Индия. 
 
В наши дни борбата между кафето и чая може да се сравни със съперничеството на две големи суперсили. Със Старбъкс се върна един нов вид кафе култура, и кафето си върна позагубените позиции. 
 
И отговорът на Азия бе Bubble tea в Европа. 
 
От това печели виенският консуматор, който може да избира между кафе „Меланж” и чаят Дарджилинг (Darjeeling), който идва от регион, прочут с чаени плантации в Индия, и се слави като „шампанското сред чайовете”. 
 
Светлана Желева
Десислав Паяков

 .

 
 
 

 

Прочетено 203 пъти Последна промяна от Четвъртък, 27 Май 2021 20:09
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…