All for Joomla All for Webmasters
Най-изисканите хапки на Виена
Продължаваме с нашата рубрика „Кулинарна Виена” с Десислав Паяков. 
 
 Най-изисканите хапки на Виена са създадени от родения в Краков Франчишек Чежниевски (Franciszek Trzesniewski).
 
През 1902 г. той открива първия си магазин в първи квартал на австрийската столица, като много кратко след това го премества на ул. „Dorotheergasse”, където и до сега се намира легендарният филиал. В непосредствена близост е прочутата аукционна къща Dorotheum. 
 
Близо 120 години вкусните хапки на Чежниевски се славят с високо качество на дресинга, като от 18 от 25 разновидности на хапките се предлагат и до наши дни: с яйца, раци, риба, пюрирана леща и цвекло, извара и много още. Най-популярният вкус държи класикът... сланина с яйце. 
 
Още от самото начало концепцията на хапките е да се хапват без необходимост от прибори и чинийки като предлагането им същевременно е много изискано. 
 
Тайната е, че дресингът (на немски Aufstrich) се нанася върху хлебчетата не с нож, а с вилица. Затова те изглеждат апетитно релефно. 
 
Всички опити да се въведат технологични новости в приготвленията им: дали е машинно нанасяне на дресинга върху хлебчетата или лента, която транспортира хлебчетата от кухнята до бюфета, не успява. Единствено се използва машина за рязане на хляб и тя гарантира, че всяка хапка е еднаква по грамаж с другите. 
 
От година на година малките сандвичета стават все по-популярни сред виенското население, без това да се отразява на качеството им. 
 
Франчишек е и откривател на 1/8 бира, наречена Pfiff. Това количество бира идеално пасва и към изящния грамаж на хапките. 
 
Рецептите по които се приготвят вкусните хапки са добре пазена тайна, подобна на Кока-кола. Самата фирма Чежниевски загатва, че вероятно това е в начина по който се варят яйцата, както и във факта, че се използват изцяло австрийски продукти. А може би и в една тайна подправка. 
 
През 1939 г. дъщерята на прочутия Чежниевски - Мария наследява бизнеса и внася някои новости. Тя въвежда в продажба вкусните хапки да се носят в характерните картонени кутии, съобразени с размера на хлебчетата и с логото на прочутата фирма. 
 
През годините и други фирми започват да предлагат подобни хапки с дресинг, но безуспешно. Чежниевски  не само успява да не загуби своя бизнес, но и разширява своите филиали на 14, като 2 от тях са извън Виена - в Баден и Герарсдорф.  
 
Вкусните сандвичета на Тжежнски обединяват всякакви слоеве на виенското общество.
 
.
 
 
 

 

Прочетено 267 пъти Последна промяна от Събота, 21 Ноември 2020 13:46
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…