All for Joomla All for Webmasters
Как да хармонизираме жилището си в чужбина?
Съветвам емигрантите да изберат за закрила нещо обикновено, но родно.Това може да бъде българска гривна, пръстен, икона,
дори едно наречено за добро камъче може да бъде амулет, казва експертът Цветозар Мръвков в специално интервю за sanusetsalvus.com. 
 
Г-н Мръвков, как би изглеждал фън шуй за българи в чужбина, и по-конкретно в Австрия? Какви съвети бихте дали? Какви грешки правят емигрантите?
Няма Фън Шуй за българи или за австрийци. Фън Шуй в превод означава "Вятър и вода" - небесното и земното начало и хармонията между тях. Вселената е изпълнена с енергия, която изпълва всичко и всеки. На китайски я наричат "Ци" или "Чи", на японски - "Ки". Можем да я наречем и "Свети дух", можем да вярваме в нея или да не вярваме, тази сила и тези закони съществуват.
Петър Дънов казва, че в съвременния български език тя е останала като "Жи". От "Жи" произлизат думите: "жи-в", "жи-вот", "жи-вея", "жи-знен", дори и хлябът наш насъщен се прави от "жи-то". А кой се е замислял от къде произлиза думата "жи-лище"?
Тази езикова близост е поредното доказателство за единството на знанията в различните световни култури във времена, в които връзката между човека и Вселената е била значително по-дълбока.
Географското положение, както и името на страната в случая нямат значение. Енергията пулсира във всички живи неща и ги изпълва с енергия и движение. Ако човек е здрав, силен и уравновесен, значи той има „добра” Ци; ако е слаб и болен – лоша. 
 Изкуството Фън Шуй е начин за култивиране на енергията Ци. С методите на Фън Шуй можем да  подобрим качеството на заобикалящата ни енергия и да вдигнем вибрацията на  нашата лична Ци. Използването на Фън Шуй влияе положително върху благополучието, здравето и късмета, но не възприемайте Фън Шуй като метод за бързо забогатяване или скок в кариерата. Фън Шуй е система, която дарява живот, пълен с изобилие и блага, признание и любов, здрави семейни отношения и хармония с природата и обществото.
 Всички материални блага, които желаем, имат своето енергийно поле. Трябва просто да се настроим на подходящата вибрация.
 „Поискай и ще ти бъде дадено“, учи Библията.  Да поискаш е първата стъпка - "поръчката" към Вселената, говори Фън Шуй.
Такъв е Законът – Първо Трябва да Поискаш, пише Дънов. Пътешествието от хиляди километри започва с една крачка, казва Конфуций. 
Вашата съдбата е във вашите ръце. Можете да страдате или да бъдете щастливи.  В това е най-честа грешка на хората. Че не разбират мъдростта на древните, а се опитват да изобретяват колелото отново и отново.
Често в чужбина се налага да сменяме жилища. Какво бихте казали относно разпределението и подредба на пространството според Фън Шуй, както и защо е толкова важна датата за влизане в нов дом?
Къщата е  олицетворение на личното пространство на човека, в нея той е себе си. Тя дава сигурност и закрила. Връзката между хората и техния дом е открита от науката Фън Шуй преди векове. Но и ние, българите, винаги сме имали дълбока връзка с дома.  
"Да завъртиш къща като кукувица" е страшна  българска клетва, която хората от по-старите поколения помнят. Кукувицата не свива гнездо, няма дом, не отглежда рожби.
Ние сме древен народ, идваш от изток и по пътя на преселението си към сегашните ни територии се срещнали с много култури. Обменили сме взаимно знания и имено за това българската битова традиция  е толкова космополитна - ние вярваме и в звездите,и в числата, и в Слънцето и в Луната, едновременно сме и езичници, и християни. Например: 
в българската народна традиция в нов дом се влиза само на растяща Луна, за да има берекет. 
Същото е и във Фън Шуй.
Така е и когато си емигрант и често трябва да сменяш различни жилища. Трябва да се помни едно - всяко жилище - твое или чуждо има своя енергия, свой "домашен дух". Ако живеем в хармония с тези сили и правилно разпределим позициите на стаите, на мебелите, на леглата, на печката или бюрото за компютъра - ние ще се радваме на късмет, здраве и любов. Винаги е индивидуално. Фън Шуй е сложна наука и взима под внимание и рождените дати на обитателите, и посоките на ориентация на дома, и датата на нанасяне.
Какви амулети да вземе със себе си емигрантът?
Защитните символи и амулети са останали от езически времена. Няма универсален амулет. От древни времена е известно, че могат да бъдат създавани материални предмети, които могат да оказват положително или отрицателно влияние върху човека и неговата съдба. Това са специално изработени амулети, заредени с положителна и хармонична  енергия. Тази енергия е въплъщение на Космическата, Вселенска сила, Дъхът на Единението с Цялото. 
Аз лично съветвам българите в чужбина 
да изберат за амулет/закрилник нещо просто, но родно. Това може да бъде българска гривна, пръстен,икона, дори едно наречено за добро камъче може да бъде амулет
Важното е какво ще закодираш в него, как ще го наречеш, обичам тази дума.
 В Австрия всеки носи България по свой начин в сърцето си. Какви  посланията са закодирани в  българските народни хора и народната песен? А в бродерията?
”Къщата” в българските народни традиции и вярвания има значение не само като сграда в частност, а обхваща всички хора, цялото семейство, живеещо в нея. Именно в тоя смисъл на къщата е отредено почетно място във вярванията, обредите и религиозните обичаи. Такъв е и смисъла на Фън Шуй, едно към едно.
 На Бъдни вечер бъдникът се внася в къщата и се кади в името на къщата; паричката в питата се нарича  първо за къщата; коледарите пеят първата си песен за къщата; на Сирни Заговезни кукерите ще играят пак за къщата; и още много други български обреди и обичаи имат къщата като нещо свято.
  “Къщата е божа” - трябва всеки да каже; никой не бива да каже “къщата е моя”.
 Българското вярване казва, че щом се изгради къща и се запали първият огън, веднага къщата получава свой стопанин, невидим дух-покровител. В чест на този стопанин се устройва празненство. Къщата не е просто сграда. Човек, който няма къща е бездомник, скитник, а такъв не е приет никъде.  Къщата за семейството е светилище, църква, защото в нея се вършат всичките обреди за благополучие, късмет и благодат.
В такъв смисъл  - в смисълът за общност - са народните песни, народните хора. Относно 
тайните на българската шевица бих казал, че в нея е закодирано посланието на връзката на човека с космоса и вселенските сили. В нея е вплетена идеята за плодородие, мир в дома, божествената закрила. Свещен знак в шевицата е "елбетицата", сложен символ, много наподобяващ символът "Ба Гуа" във Фън Шуй. 
Той е задължителен атрибут на сватбените ризи и на покривките, с които се покрива масата, на която семейството се храни, както и на килимите - по които семейството ходи.
Визитка: 
Цветозар Мръвков е водещ специалист в областта на източната духовна култура и метафизика. Повече от 15 г. се занимава с древното изкуство за подредба и хармонизиране на дома Фън Шуй.
Дипломиран позитивен психолог, магистър по културология. Практикува преодоляване на депресии и стрес, формиране на позитивни нагласи, решаване на проблеми в брака, неутрализация на външни негативни влияния, енергийна защита.
Консултантската  дейност на Цветозар Мръвков  е свързана с изработка на проекти на домове и офиси по Фън Шуй, както и с индивидуални терапии и сеанси в помощ на хора, търсещи хармонията, любовта и изобилието.
Цветозар Мръвков създател на Асоциация „Фън Шуй Център” – България,  автор на две книги, изнася лекции в България и чужбина,
Преподава в няколко частни колежа, работи с неправителствени организации в областта на развитието на личността. 
За контакти: www.fengshui-bg.com; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.;
 + 359 885 23 2001
 Едно интервю на София Ружинова
 
Прочетено 2087 пъти Последна промяна от Петък, 27 Януари 2017 07:51
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…