All for Joomla All for Webmasters
Леонардо да Винчи - 500 години гениалност и съвършенство
Есето е на Диана Димарт, (валдорфски) педагог, евритмист и социален работник. 
През 1519 година умира художникът Леонардо да Винчи и се ражда най-митологизираната личност, ражда се геният на неговия дух и векове не престава да удивлява човечеството със съвършените си произведения на изкуството.
 
Леонардо е „Човекът на Ренесанса“, чийто рисунки и картини вдъхновяват, а изобретенията му изумяват съвременника. Геният му се проявява не само в скулптурата и архитектурата, но и в научните му изследвания в областта на биологията и анатомията, физиката и механиката, хидравликата и военното инженерство. Постиженията на художника, изключително напреднали за времето си, продължават да ни възхищават 500 години по- късно. Най-известните му произведения са "Тайната вечеря" и "Мона Лиза", следвани от още около 20 негови известни картини. И понеже Леонардо не е подписвал картините си, много е трудно да се докаже автентичността на повечето от тях. 
 
Със сигурност пет от доказаните авторски картини се намират в Лувъра , сред които „Мадоната в пещерата“,“Мадоната с детето и Света Ана“. Преди няколко години бе открит още един шедьовър на Леонардо да Винчи и продаден на търг за 450 милиона долара - картината „Спасителят на света“, спираща дъха и изключително спорна „SalvatorМundi“.
 
Salvatorundi
 
На нея е изобразен Христос в лазурно синьо, държащ в лявата си ръка кристално кълбо, обгърнато в мистерия, това изображение излъчва пълна хармония и мир.
 
На 2 май 2019 г. Италия и светът ще честват 500 години от смъртта на гения Леонардо да Винчи. Повечето чествания са планирани в Рим и Флоренция. Тържествата ще бъдат открити от италианския президент с биене и прозвучаване на камбаната на Леонардо. Още миналата година бе открита голяма изложба в Атина, а в Харлем,  Холандия – изложба от рисунки на човешки лица. Тази година изложби и конференции ще бъдат открити в Милано, Флоренция,  Винчи,  Париж, Англия, Шотландия и Вашингтон. Те ще предоставят несъмнено платформа  да се изследва творчеството на художника, но също така и уникалната възможност на обикновените хора да се докоснат до изкуството на ренесансовия човек.
 
Накратко биографията на Леонардо да Винчи  (15 април 1452 – 2 май 1519) описва пътя на твореца от малкото село Винчи до кралския двор на Франсис І. Леонардо е роден в Анчиано, близо до Винчи, Тоскана - незаконен син на нотариус и селска жена, останала в неизвестност. На  14 години започва чиракуването си при известния скулптор и художник Андреа дел Верокио във Флоренция. През 1472 г. е регистриран като самостоятелен майстор в гилдията Св. Лука. Продължава да работи  с Верокио и оттогава  датират първият портрет и няколко сцени с Мадоната. На 30 години заминава за Милано и работи за дукЛюдовико Сфорца. Тук той рисува стенописа "Тайната вечеря" в манастира на Санта Мария дела Грация и безбройни рисунки на военни съоръжения, както и проект за голяма статуя, който не е изпълнен. През 1500 г. Леонардо работи в Рим, където започва "Мона Лиза" и други проекти. През 1516 г. е повикан на служба при младия френски крал Франсис І, който се запознава с творчеството му в Рим. Леонардо да Винчи живее във Франция, в свое собствено имение, с постоянен доход за първи път в живота си.
 


Умира след три години през 1519 г., според легендата и известна нарисувана картина в ръцете на младия крал, който го обожава. Надгробна плоча остава в местността Шато де Амбозие.
Друг гениален  художник, съвременник на Леонардо е Рафаело Санти, създател на божествените мадони, умира през 1520 г., на 37 години оставя около 200 творби. Следващата година ще се честват също 500 години от смъртта на Рафаело. 
 
Леонардо умира на 67 години и оставя около 20 картини, спорни за неговото авторство, но за сметка на това стотици рисунки, проекти, изследвания и рисунки на анатомичната структура на човешкото тяло. 
 

 
Феноменални  са бележниците му със скици и рисунки , изписани отстрани с уникалния красив почерк на гения в обърнат ред и чрез огледало, за да не се разчитат лесно. Тези бележници и негови проекти ще бъдат изложени в изложбените зали по света тази година. 
Любопитен факт е, че английската кралица притежава в безценна колекция стотици от рисунките и някои бележници на Леонардо.
 
Те ще бъдат показани в 12 изложби в различни градове в Англия. Организирането на изложба на Леонардо да Винчи е изключително сложно и скъпо мероприятие, тъй като рисунките  са миниатюрни и много деликатни за съхранение, притежание на частни колекции, могат да останат само за кратко време на едно място.  
 
Малко известен факт е, че художникът е нарисувал голям брой комични лица на хора, като е съчетавал човешките черти с животински. Това е правил за забавление и смях в дворовете, в които е живял и работил.
 

 
После това се превръща в мода и много рисувачи са копирали тези примери. Тези хумористични образи също ще присъстват в изложбите.
 
Интересно е да се види, че Леонардо рисува прекрасни глави на мъже и жени в малък размер с червен графит с топлината на теракота. Така той придава невероятна  мекота и топлина  на образите. Всеки един от тях е нарисуван с фотографска  точност и изящество на детайла.  
 
Леонардо рисува съвършения образ на мъжа и жената реалистично, с изключително духовно и душевно присъствие. Известен факт е, че творецът е подготвял скици за "Тайната вечеря" като е рисувал глави на обикновени хора от народа и е държал много да не идеализираобразите на светците в "Тайната вечеря". Той е вярвал, че художниците трябва да рисуват хора от живота, от плът и кръв, с автентични чувства като контраст на въздушните ангелски фигури, преобладаващи по негово време. За да постигне това художникът прави безброй рисунки на хора от улиците и таверните, войници в огъня на битката и най-красивите жени, които е срещал. Точно тези рисунки  ще присъстват на изложбите тази година в Европа. Сега могат да се видят в оригинал  рисунките  на главите на апостолите като Петър, Андрей и Юда, нарисувани  като силни и земни мъже.
 

 
 
Забележителен феномен е, че образите на Христос и Йоан се отличават от останалите образи на апостолите по това, че са нарисувани с нежна деликатност , почти прозрачни, женствено фини и красиви, сякаш съчетаващи женско и мъжкото начало в един съвършен човек. Тайната вечеря, изобразяваща драматичния момент на предателството, фокусира всичко, което  Леонардо е научил през целия си живот -  как да изобрази човешката емоция в изкуството.
 
В една прекрасна лекция, изнесена на 13.02.1913 г. в Берлин, австрийският учен д-р Рудолф Щайнер описва живота и творчеството на Леонардо да Винчи като акцентира върху образите в "Тайната вечеря" и жестовете, в които е застинал всеки от апостолите след казаното от Христос „Един от вас ще ме предаде“. Изобразеното като жест на тялото безспорно  акцентира на душевния жест и преживяване в отговор на изненадващата и шокираща новина. Като пример Петър държи в ръката си, странно извита, нож, а Юда държи кесия с пари, поставена на масата. 
 
Щайнер говори за чудото на изкуството – чудото на цвета, откриващ дълбочината на душите и сърцебиенето на апостолите. За Леонардо той казва, че в него живее нещо огромно, което не може да се разкрие и че той винаги търси духа, което носи от предишно прераждане. Наблюдавайки "Тайната вечеря", вижда, че творецът има вселенското съзнание на човек с мощно величие. По-нататък Щайнер отделя голямо внимание на детайли от изображението на Христос и извиращата от лицето му светлина като противопоставя на това  тъмната сянка, застинала върху Юда. Той също прави заключението, че Леонардо е страдал и е останал неудовлетворен от резултата на своята работа, защото не е могъл да предаде напълно и нарисува духовните образи, които вижда във въображението си. Така Щайнер вижда Леонардо в известния му  автопортрет, възрастен и с дълга брада.
 
Честванията на 500-годишнина ще привлекат голяма публика в най-известните европейски музеи на изкуствата, която в съзнателен избор, а не в случайно попадение, ще преживее  едно класическо и древно светоусещане за човека от „плът и кръв“. От всеки  нарисуван  образ се усеща любовта на твореца към човека.
 
 
 
Безценно  преживяване е да бъде докоснат човек от творбите на Леонардо да Винчи, един от най-известните художници за всички времена. От образите на неговите картини и рисунки се излъчва неземна духовна красота и съвършенство, а  докосването е от самия гений хуманист.
 
 
Прочетено 498 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:38
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…