All for Joomla All for Webmasters
Австрия –пред епидемия от грип
Грипната вълна набира скорост, ще върлува поне до средата или края на февруари.
Австрия е на прага на грипна епидемия. Броят на разболелите се покачва стремглаво и се удвоява почти всеки ден, а страните около алпийската страна вече обявиха пик на болестта, съобщиха местни медии.
 
Грипът се разраства отсега нататък, предупредиха медици и аптекари. Над 3 200 лекари и 300 фармацевти в Австрия получиха съобщение с актуална информация за заболяването както в страната, така и в съседните страни, подготвено от здравните власти- Вирусологичният институт на Медицински университет - Виена и на Федерална служба за здравеопазване. В него се посочва, че в Европа грипната вълна превзема от Швеция, Норвегия, Дания до Португалия, Словения и Естония, които съобщават за силно разпространение на болестта. Австрия буквално е „обкръжена” от грипния вирус. 
 
Бившият здравен министър и интернист в град Филах , проф. Михаел Аусервинклер прогнозира, че сега започващата грипна епидемия ще продължи до средата или края на февруари. Ситуацията обаче не е изненада и лекарите очакват обявяването на грипна епидемия в страната. 
 
От ноември до март на пациенти с грипални инфекции от цяла Австрия се вземат носно-гърлен секрет и се изпраща в специализираната лаборатория на Вирулогичния институт за изследване и потвърждаване на заразата.
 
Тази година се разпространява щам А с неговите две разновидности: H1N1 и  H3N2, които разболяват хората. Според експерти, първият поваля повече млади хора, а вторият се понася по-трудно от пациентите над 55 години. А/H1N1 дава повече неврологични усложнения, а А/ H3N2 – белодробни. 
 
Лекарите веднага се ориентират в оплакванията на болните и различават болния от грип от обикновената простуда ( грипална зараза). 
 
Истинският грип се разпознава сравнително лесно: бързо втрисане и екстремна висока температура, болки в мускулите, и др, докато грипалната инфекция протича по-равномерно. 
 
Грипът се атакува от медиците най-често с препарата Тамифлу, докато обикновена простуда болният може да се опита да я пребори с топли чайове, лимон с мед, температуропонижаващи, компреси за гърло. 
 
В публичното пространство в Австрия, а също и в Германия битува мнението, че едва ли не грипът удря повече мъжете, затова го наричат още „мъжки грип”, но лекарите посрещат с насмешка това твърдение. Медиците говорят за еднакви симптоми и еднакво протичане на болестта при мъже и жени. По думите им, ако има такъв момент, то е защото мъжете веднага се оплакват, че им е зле и усещат, че се разболяват, докато жените траят повече. 
Прочетено 578 пъти Последна промяна от Събота, 02 Март 2019 21:55
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…