All for Joomla All for Webmasters
Бърно - на една ръка разстояние
Какво да видим в рамките на еднодневна екскурзия? 
От Виена много туристически дестинации са буквално на една ръка разстояние. Бърно е една от тях. Вторият по големина чешки град може да бъде много привлекателен и опознавателен, ако организирате добре престоя си.
Бърно е с австрийски привкус и туристът се замисля дали това не се дължи на факта, че повечето кореняк австрийци имат баба чехкиня. Друг въпрос, който повдига пътуването до красивия град, разположен между р. Свитава и Свратка, е защо чехите наричат Австрия Ракуско (Rakousko).
Ако за пръв път сте в града, то най-напред посетете туристическия инфоцентър. Препоръчваме ви да се възползвате от панорамната обиколка „Вилите на Бърно”. Маршрутът с микробусче трае около 2 часа и ви запознава с най-важните забележителности на града. И след това туристът решава към кои обекти иска да се върне и да ги разгледа основно.
Със сигурност един от тях е цитаделата, в която се издига замъкът „Шпилберк“ (Špilberk). Освен залите на двореца, е добре да посетите и подземията му, които през столетията са били използвани като затвор. Обиколката из тях продължава около 30 минути, а туристът размишлява и върху това защо едно време злодеите са били хвърляни в тъмница. Със сигурност, един от възпитателните елементи е бил свързан с това, че човек, оставен насаме с престъплението, което е извършил, загубил и светлината на деня, да открие пътя на покаянието, т.е вътрешната светлина, която е угаснала в него. 
Местните твърдят също, че неверните жени навремето тук са били зазиждани,а върху челото им капка по капка е падала вода. 
При малко повече късмет, в летните месеци тук туристът може да се наслади на опера или друго събитие от културния афиш на деня, където за целта се използва вътрешния и прохладен двор на замъка.
Друга красива сграда е замъкът Тиволи в центъра на града, който се състои от два симетрични палата, който днес е луксозен апарт хотел. Много спомени събужда и вилата на Льов Беер (Löw-Beer), богат индустриалец от Бърно, който подарил по повод сватбата на дъщеря си модерната вила Тугенхат.
По ирония на съдбата еврейската фамилия е принудена да напусне уютния си дом по време на Втората световна война. Днес двете сгради са притежание на чешкото правителство и в него гостуват различни експозиции.
Много аплаузи събира и вилата на Юркович (Jurkovic)- словашки архитект, както и на Стиасни (Stiassni), където е гостувал Фидел Гастро и други ВИП-персони.
Струва си да се направи и малък тур из катедралите на Бърно. Повечето от тях предлагат изкачване до върха по тесни стъпала, откъдето градът се открива с целия си чар. Бърно от „птичи поглед” е желан и от високата тераса на Градската часовникова кула. 
Единствената църква в готически стил е на „Св.Св. апостоли Петър и Павел”. Тя се извисява над града с черните си опушени стени и островърхи кули. 
На път за готическата катедрала туристът буквално се сблъсква с Капуцинската църква. Криптата й съхранява мумифицирани тела на монаси и известни личности.
Много пищен е и Августинският манастир „Св.Тома”с прилежащата му пищна барокова църква, както и църквите „Св. Якуб”,  Доминиканската църква, която пази още светли спомени от посещението на полския папа Йоан Папа ІІ, който бе канонизиран за светец, църквата” Св. Михаил”, църквата” Ян Коменски” (известна още като „Червената църква”), която е в съседство със Старото кметство на града и др.
Сред забележителностите още са Зелевия пазар, Площадът на свободата, университетът „Томаш Мазарик” , къщата в която е живял Моцарт и много още.
Специално внимание градът отделя и на Грегор Мендел, австрийски биолог, ботаник и монах, считан за „баща на генетиката” („Законите на Мендел”). В определен момент от живота си той учи, работи и живее в Бърно, завършва августинският манастир и става свещеник. 
Сградите в Бърно са много добре поддържани, а малкото блокове – санирани и с цветни фасади. В Бърно преобладава ниското строителство, а общината насърчава хората да живеят в къщи. 
На площада на свободата туристът се впечатлява от няколко уникални сгради: едната е с четиримата атланти, другата е принадлежала на богата фамилия, построила първата железопътна линия в Австро-Унгария.
Накрая, не забравяйте да опитате различните им сладкиши, вкл. морковена торта, скалички, различни супи и национални специалитети, и разбира се, пивката местна бира. Трябва да опитате и прочутото моравско вино, което се прави от лозовите масиви непосредствено преди влизането в Бърно. И накрая, любознателният турист пак се запитва дали пък думата „морав”,която означава за цвят „виолетов”, пък не идва от Моравия, от земите на гостоприемния Бърно.
 
 
Прочетено 365 пъти Последна промяна от Неделя, 08 Юли 2018 22:46
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…