All for Joomla All for Webmasters
Грегор Мендел - бащата на генетиката
Въпреки, че той се проваля именно на изпитите по биология и  става монах, това не му пречи да формулира законите на наследствеността.
Грегор Йохан Мендел (Gregor Johann Mendel) (1822-1884) е австрийски биолог, ботаник и монах, често наричан "баща на генетиката". Той има огромна роля в развитието на идеите за наследствеността. Открива моделите на наследството по моногенните признаци (закономерностите, известни като закони на Мендел), които са първата стъпка по пътя към съвременната генетика, посочва biologiq.dokumentite.com.
Грегор Мендел е роден на 22 юли 1822 г., в селското семейство на Антон и Росина Мендел в малкия град Хейнцендорф в Австро-Унгария, а днес Гинчице в Чехия. Йохан има две сестри. В ранна детска възраст започва да проявява интерес към природата и работи като градинар. Когато е шестнадесетгодишен, баща му пада от едно дърво и остава почти инвалид. 
Две години учи във Философския факултет на университета в Олмюц, а през 1843 г. става монах в августинския манастир „Св. Тома” в Бърно и приема името Грегор. През 1844-1848 г. завършва Теология в Бърно, а през 1847 г. става свещеник. 
Мендел самостоятелно изучава много науки и заменя отсъстващите преподаватели по гръцки език и математика. Но когато полага изпити за учител, колкото и странно да звучи, не успява да вземе изпитите по биология и геология. През 1849-1851 година преподава математика, латински и гръцки език, а през 1851-1853 г. благодарение на настоятелството се обучава по естествена история във Виенския университет.
Докато е във Виена, Грегор Мендел започва да се интересува от процеса на хибридизация на растенията и по-специално от различните видове хибридни поколение и техните статистически съотношения. През 1854 г. става учител по физика и естествена история във висшето училище в Бърно, но без да се дипломира. След като прави още два опита да  издържи изпита по биология, през 1856 г.отново се проваля и остава монах, а по-късно игумен в августинския манастир. Вдъхновен от изучаването на измененията в характеристиките на растенията, през периода 1856-1863 се занимава с опити върху кръстосването на грах в експерименталната градина на манастира и формулира законите, които обясняват механизма на наследствеността, известни като "Закони на Мендел". Той засява и изследва повече от 30 хиляди растения и установява закономерностите на наследяване на редица признаци: оцветяване на семената, конфигурация на обвивката им, багра на цветовете и други. С това той поставя началото на генетиката като наука.
На 8 март 1865 г. Мендел съобщава резултатите от своите експерименти на научната общност на природолюбителите в Бърно, които в края на следващата година публикува резюме на неговия доклад, със заглавие "Изследвания върху растителните хибриди". Този том попада в 120 университетските библиотеки в света. Мендел поръчва 40 копия на своята работа и ги изпраща на известни изследователи-ботаници. Но работата му не предизвиква интерес сред неговите съвременници.
Мендел прави откритие от изключителна важност и още от самото начало той е убеден в това. Но по-късно прави няколко нови опита, за да получи потвърждение с други биологични видове, кръстосвайки различни растения и дори пчели. И в двата случая получава резултати, които го разочароват, тъй като не получава потвърждение на своята теория. Причината е състои в това, че механизмите на торене на растенията, които изследва, имат характеристики, които по това време все още не са били известни на науката, така че при експериментите си Мендел не ги е взел под внимание. В крайна сметка великият учен загубва вярата си, че е направил откритие. След като през 1868 г. става игумен на манастира, престава да се занимава с биологични изследвания. Едва в началото на ХХ век, с развитието на идеите за гените и преоткриването на установените от него закони от редица други учени (Карл Коренс, Ерих фон Чермак, Хуго де Фриз), се доказва важността на направените от Мендел изводи.
Грегор Мендел умира на 6 януари 1884 г. в Бърно.
Прочетено 310 пъти Последна промяна от Неделя, 08 Юли 2018 22:39
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…