All for Joomla All for Webmasters
Осем европейски градове, сред които Виена и Зеехам залагат изцяло на еко храна
Новата екоинициатива се нарича Organic City Network Europе. 
Нова и много интересна вълна завладява Европа. Осем европейски градове и общини, начело с Париж се обединиха в авангардна инициатива, която до 2030 г. трябва  да доведе градовете в Европа до състояние на устойчиво потребление на екологична продукция. 
Инициативата включва градовете: Париж (Франция), Коренс (Франция), Нюрнберг (Германия), Лауф (Германия), Виена (Австрия), Зеехам (Австрия), Пореч (Хърватска) и Ваксьо (Швеция).
Инициативата е наречена Organic City Network Europe и се подкрепя от европейската организация IFOAM EU, която обедини производители на биологично и биодинамично земеделие на Стария континент, както и тези, които се стремят  към развитие на устойчив модел на живот, включително и еколози, които се борят за хармонизиран ландшафт, възстановяване и опазване на природата. 
Тези осем градове ще бъдат пионерите в новата инициатива,и амбицията им ще е всичко, което се продава на техните пазари в следващите години и десетилетие да бъде екологично, с пълна прозрачност по цялата верига - от производителя до крайния потребител. Това е много високо ниво на социална осъзнатост насочена към здравето на хората и съхраняване на природата.  В момента търсенето на биопродукти расте главоломно, в същото време няма достатъчно производство.Очаква се мярката да  насърчи биологичното и биодинамичното производство.
От 20 години община Виена насърчава биологичното производство. И в момента равносметката е, че населението на столицата се снабдява с регионални, биологични и здравословни храни. В общественото хранене делът на биохраните в детските градини достига 50 на сто, а в болниците- 30 на сто. Този процес тепърва само ще се развива и расте.
Някои експерти вече видяха сходство на новата инициатива с починът, който се забелязва в  Шотландия: когато гостът пристига в гр. Глазгоу, на входа на града не е указано името на селището, а на табелата пише - Град на почтената търговия. Същото е и в Единбург.  Това означава, че тук всичко се продава на цени, които са добри не само за този, който го е произвел, но и за крайния потребител. 
Прочетено 2145 пъти Последна промяна от Четвъртък, 22 Март 2018 07:12
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…