All for Joomla All for Webmasters
Всичко е био в най-голямата виенска болнична кухня
170 души персонал  приготвят  9500 ястия всеки ден. 
В кухнята на AKH се залага на здравословни продукти и на  качествената храна,която действа и като лекарство.
Био-продукти и готвене в голям мащаб във виенската AKH не са понятия, които се изключват взаимно.
За да се снабди цяла болница със здравословни и пресни ястия е необходима солидна логистика. „ И нека храната да бъде вашето лекарство, и лекарството- вашата храна”, казал го още  Хипократ, баща на медицината. Тази крилата фраза няма по-добро приложение  към една болница, без значение дали пациентите са в оздравителна фаза или тепърва им предстои да се възстановяват след тежка операция. А правилното хранене помага болните по-бързо да си стъпят на краката.
Един поглед в здравния картон /медицинското досие е достатъчен да се изготви менюто, без значение дали е нормална храна, диетична или още по-щадяща.
170 души персонал  приготвят  9500 ястия всеки ден. „За готвене в такъв мащаб складовата наличност да е точна и продуктите да са пресни. Преди готвене пък гледаме дали късчетата месо са еднакво големи, дали место е равномерно начукано и пр.", разказва Андреас Риглер, ръководител на отдел „Кухня и ресторант” в AKH-Виена, цитиран от специализираното издание Netdoctor.
Биосертификатът за тях означава здравословна храна за пациентите, което е от своя страна е подкрепа за биорегионалното земеделие, а също и за земеделци и производители от сектора в цяла Австрия. И резултатът е завъртане в обръщение на продукти, които са  здравословни. Долу в AKH е склада, а няколко етажа по-нагоре е самата кухня. По време на готвенето всеки съд се контролира дали е на правилната температура като после се следи за това нито един пациент да не получи студено ястия. Това става възможно благодарение на две специално конструирани за болницата машини. Става дума за роботи, които четат автоматично пациентския картон  като го сканират и веднага знаят какво ястия да предложат. 
И резултатът е доволни пациенти, като някои от тях признават, че дори болничният порцион им е твърде голям. Мнението на пациентите е много важно за тях и често болничната кухня прави анкети, за да има обратна връзка. Но най-важният индикатор за наистина вкусната и съобразена със здравето храна е, че се изпращат към пациентите пълни чинии, а им ги връщат празни.
 
 
 
 
Прочетено 1784 пъти Последна промяна от Понеделник, 17 Октомври 2016 16:38
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…