All for Joomla All for Webmasters
Биодинамичното земеделие в Австрия набира скорост
Продуктите се предлагат под марката Demeter, особено популярно е биодинамичното вино. 
 
Интересът към вина, произведени по биодинамичен начин започна преди около 18-20 години, от винопроизводител във Франция, който спечели най-трудният конкурс за шампанско във Франция.
 
Наградата дотогава никога не бе давана на фермер, който отглежда продукцията си екологично. За неговото шампанско се смята и досега, че е недостижимо и никога не е правено по-добро.
 
Така изригва вълната на вината, произвеждани биодинамично. В момента в почти цяла Тоскана се отглеждат биодинамично. Този обзор направиха експерти по време на Първата биодинамична конференция в България. 
 
В Австрия също има голям интерес към биодинамичните вина по причина, че наред с Demeter- биодинамичната марка, думата качество е второто понятие, което се свързва с биодинамичното земеделие. 
 
В Австрия биодинамичното производство може да се види както в частни стопанства, така  то често върви заедно с валфдорската училищна дейност или с домовете за хора с увреждания и ментални проблеми (напр. Кемпхил Лиебенфелс, близо до Клагенфурт). 
 
Когато храната е лекарство
Биодинамичното земеделие е създадено от австрийския учен и езотерик д-р Рудолф Щайнер, когато през 1924 г. той изнася курс от 8 лекции пред земеделци и фермери. 
 
Тези лекции са известни като „Земеделски курс”, и те създават основата върху която е създадено биодинамичното земеделие. Те са преведени и публикувани под името „Земеделие” в десетки страни по света.
 
В лекциите на Щайнер, духовните и научни идеи оформят един цялостен практически метод за организиране и работа във фермата. 
 
В 1926 г се създава първата биодинамична ферма в Ловерендале, Холандия от Пфайфър. Той  разпределя своето време между работата си в Холандия и Дорнах, след което заминава в САЩ и полага основите на американското биодинамично земеделие. 
 
През 1928 г. е създадено Първото екологично обединение в света, и това е кооперация Demeter. Тя обединява фермерите, които искат да развиват биодинамичното земеделие, заедно с всички техни симпатизанти и представители на консуматорското общество. 
 
През 1931 г. двама австралийци поставят началото на първата биодинамична ферма в Австралия. Тя е огромна по площ и до ден днешен тя съществува, вярна е на своите първоначални принципи. 
 
Днес биодинамичното земеделие разполага със сертифицирано производство от биодинамични ферми, които  се простират на 1.8 млн. дка, биодинамични ферми в 54 страни по света, като през последните няколко години изгрява звездата на Индия, Бразилия, а сега са Мексико и Китай.  
 
Словения стъпва на много здрава почва с интереса си към биодинамичното земеделие. Гръцкото сдружение, което през годините боксуваше на едно и също място  вече се похвали със сертифицирани ферми по биодинамично земеделие. 
 
В Източна Европа биодинамичните инициативи не бяха възможни преди 1989г. Всяка страна си има свои път по който развива биодинамично производство. 
 
Днес България има няколко сертифицирани биодинамични стопанства,  а други няколко са в преход. За първи път преди 5 г., въпреки, че страната ни няма много биодинамични стопанства, бе направен биодинамичен научен проект, който бе защитен и пред Селскостопанската академия-София. И това е проектът на доц. д-р Василина Манева. Това е ключов момент, защото процесът се поставя на научни основи. 
 
Търсенето на биопродукти в Европа расте главоломно.
От 5 г. в ЕС се дискутира промяната на стандарта за органично производство, и  най-накрая от 1.1.  2018 г. той е факт, но това бе мъчително време за преговори. 
 
В момента Турция е новият фаворит на пазара на биопродукция, страната има огромно производство. Тя има амбициите да стане както Испания е за конвенционалното земеделие  тоталния доставчик на Европа от десетилетия, обобщиха още експерти. 
Прочетено 2489 пъти Последна промяна от Вторник, 22 Септември 2020 11:51
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…