All for Joomla All for Webmasters
България участва с 500-годишен дъб на конкурса "Европейско дърво на годината 2020"
Любими дървета от 16 държави разказват своите истории в конкурса „Европейско дърво на годината 2020“,
който се провежда за 10-и път.
 
От 1-и февруари 2020  започна международният конкурс „Европейско дърво на годината 2020” – инициатива, която вече 10 години разкрива ценността на дърветата не само за жизнената ни пространство, но и за нашето културно-историческо наследство и общностен дух, за да призове към повече внимание и грижа за тяхното опазване.
 
В настоящото издание, със свои значими и обичани дървета, се включват 16 страни – Белгия, България, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия.
 
„Нашият конкурс отбелязва своята 10-а годишнина, което означава, че става по-мъдър и дълголетен, също като дърветата, които участват в него. Тази година сред финалистите се събраха много ветерани. Което ни подсказва, че е време да подготвим едно ново поколение бъдещи великолепни дървета, които трябва да засадим днес.
 
В Чехия вече направихме първите стъпки в тази посока чрез новата си кампания „Засаждаме своето бъдеще“, която цели да бъдат посадени 10 милиарда дървета.“, казва Йозеф Яри от сдружение „Партньорство за околна среда“ (EPA) – организатор на конкурса.
„Европейско дърво на годината” протича чрез онлайн гласуване, в което всеки може да се включи и да подкрепи дърветата, чиито истории са го впечатлили най-силно. За целта е необходимо да избере две от тях, след което да потвърди гласа си чрез връзка, изпратена на електронната му поща, за да бъде той зачетен.
 
Гласуването ще продължи от 1 до 29 февруари  20202 на www.treeoftheyear.org. През последната седмица броят на получените гласове ще бъде скрит, за да се запази в тайна победителят до деня на награждаването.
Сред претендентите за европейския приз са Самотната топола в калмикските степи на Русия, която изпълнява желанията на приседналите да починат под клоните й пътешественици и се почита като светиня от местните;
 
Дървото на вещицата в Холандия, под чиито причудливи клони е последният дом на смятаната приживе за вещица Черната Кейт;
 
рядката и ценна скоруша край с. Узовска Паница (Словакия) – самотен спомен от отминалите времена на процъфтявалото в окръга овощарство;
 
Алертонският дъб в парк „Калдерстоунс“ в Ливърпул, за който легендата разказва, че съдиите през Средновековието са заседавали под клоните му, поради липса на съдилище.
 
Всички те са обичани и значими за местните общности дървета, които очакват да получат тяхната сериозна подкрепа в гласуването. Надяваме се, че и тази година приятелите на конкурса и дърветата ще подкрепят българския финалист в конкурса, за да заеме достойно място сред тях. 
 
 
В тазгодишната надпревара представителят на България е вековният дъб, растящ в центъра на великотърновското Ново село, който спечели националния конкурс „Дърво с корен 2019”, организиран от фондация „ЕкоОбщност”.
 
Достолепното 500-годишно дърво е мълчалив свидетел на създаването на селото в склоновете на Балкана на място, където някога е съществувала гъста дъбова гора и блата. То пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес.  
 
Резултатите от конкурса и победителят в него ще бъдат обявени официално на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 17 март 2020 г. в Европейския парламент в Брюксел. Дървото, събрало най-много гласове, ще стане носител на тазгодишната титла „Европейско дърво на годината“, а на номиниращия ще бъде връчена оригинална дървена статуетка, която по традиция се предава от миналогодишния на настоящия първенец. 
 
 
Сдружение „Партньорство за околна среда“ (Environmental Partnership Association) е създадено преди 25 години и обединява шест фондации от България, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Организацията има дългогодишен опит в подкрепянето и координирането на граждански проекти и дейности, насърчаващи промяна в нагласите на хората в посока опазване и подобряване на околната среда. 
 
„Европейско дърво на годината“ е конкурс, който показва значението на дърветата в природното и културно наследство на Европа, както и важността на екосистемните услуги, които те предоставят. Конкурсът не търси най-красивите дървета, а дърветата с история – онези, които са пуснали корени в сърцата и живота на хората и общността.
 

Прочетено 496 пъти Последна промяна от Неделя, 02 Февруари 2020 11:54
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…