All for Joomla All for Webmasters
Какво прави планинският еделвайс толкова ценен като култивирано растение?
Репортажът „От билото до долината” разказва за създаването на сорта еделвайс “Helvetia от швейцарската компания „Weleda” и Университетът в Инсбрук, Австрия. 
 
Какво е довело еделвайсът от билото на планината до долината? Какво прави това растение с кадифени цветове толкова ценно? В швейцарския кантон Вале, обаче, еделвайсът расте в долината като органична култура.
 
Катерин Торне се събужда рано в този летен ден. Родената и отраснала във Вале (Wallis- швейцарски кантон), Катерин чака почти цялото си семейство да се появи при полетата над Орсиер: нейните братя и сестри, зетове и снахи, както и племенниците ѝ.
 
Еделвайсът там се събира веднъж годишно и работата може да се свърши до обяд, но само ако всички помагат. Ето защо Катерин е на полето от рано, за да дава инструкции на работниците.
 
Тя не е единствената в семейството, която се грижи за тези растения от пролет до късна есен, но днес тя определено е шефа. Съпругът на Катерин, Паскал, пристига с ремаркето. По-късно той ще извози цветовете по-надолу в долината до фермерския кооператив Valplantes за изсушаване.
 
До тогава в полето от 1 000 кв. метра единственото, което ще се случва е навеждане, рязане, пренасяне и повторно навеждане. Катерин и семейството ѝ отглеждат еделвайс повече от 10 години и са единствените в долината, които се занимават с това. 
 
История на култивираното растение
Защо култивираме еделвайс и други диви алпийски растения? Weleda заедно с друга швейцарска компания раждат идеята през 80-те години на 20-ти век.
 
Предложението им се приема добре от Agroscope, швейцарски федерален институт за проучвания. В средата на 90-те Чарли Рей, изследовател към Agroscope, започва да разсажда алпийски растения; днес негов наследник е Жозе Виламоз. Фито-химикът се е настанил удобно на пейка с гледка към Орсиер и полетата от еделвайс.
 
Той често идва тук и познава долината, чийто южен край граничи с прохода на Гран Сан Бернар. Виламоз е дошъл от долината Рон в този ден за събиране на реколтата, за да разкаже историята на еделвайса като култивирано растение. 
 
Някои разцъфвали през юни, а други седмици по-късно
“В продължение на 100 години, хората са късали еделвайс в планините и са засаждали семената в градините си, въобще не е сложно.
 
Повяват се и първите култивирани еделвайси за продажба в цветарските магазини. Това, което привлече интереса ни е  е как да култивираме еделвайса в големи количества, професионално," разказва той.
 
Неговият предшественик бързо разбрал: "Не, тяхното развитие било твърде различно - някои израствали високи и големи, докато други оставали много малки; някои разцъфвали през юни, а други седмици по-късно.”
 
С времето изследванията върху растението показали, че и съставът им е доста различен. Всички тези фактори били неблагоприятни за култивиране на растения, чиято употреба изисква да са горе-долу с еднаква големина, да съдържат еднакво количество активни вещества и да узряват по едно и също време. 
 
Идеята на Рей била да разсади еделвайса по начин, който да покрива всички тези изисквания. Взел диви и вече култивирани видове и ги съчетал.
 
От 20-те хибрида, които били получени от изследователския екип по този начин, един бил перфектен - с високи стебла и красиви цветове с еднакъв размер: еделвайсът “Helvetia” бил създаден.
 
През 2006 г. били засадени първите полета на същото място, където се бере и днес. Тези първи растения, култивирани за по-нататъшно обработване били част от тогавашните слънцезащитни продукти на Weleda. А част от еделвайса, който Катерин Торне и семейството ѝ събират сега, е много важна съставка в новото поколение слънцезащитни продукти на Weleda. 
 
Какво прави еделвайса толкова ценен като култивирано растение? 
 
Жозе Виламоз знае отговора и историята зад него. Той обяснява как колегите му от Университета в Инсбрук, Австрия, откриват молекула с името Леонтоподична киселина, кръстена на латинското име на еделвайса, Leontopodium alpinum.
 
Молекулата предпазва ДНК-то на растението от силните UVA и UVB лъчи и също така служи като жизнено важна защита при високата надморска височина, където вирее еделвайсът. Изключително високите антиоксидантни способности на екстракта от еделвайс показват, че той с лекота може да защити човешката кожа от вредните ефекти на слънчевата радиация. 
 
Органично производство и честен пазар
Ако застанете на края на полето, ще видите приведени гърбове - един, два, три, четири, пет...и повече.
 
Паскал, съпругът на Катерин, показва на френския стажант, който се е присъединил към тях само преди няколко седмици, как да реже правилно еделвайса: хващат се няколко растения и се отразват около педя под цвета с ръчен сърп.
 
След това се захващат следващите няколко растения и работата продължава. Точно когато облаците се разчистват от небето, слънцето напича гърбовете на работниците и полето постепенно се изпразва с всяка измината минута.
 
Точно според очакванията, до обяд реколтата е събрана, а ремаркето е пълно. На фермерите ще им бъде платено за земята, която обработват, и за труда, не за добива.
 
“Така е по-честно,” обяснява Франсоа Пол, който отговоря за полетата от еделвайс. “ Иначе, ако реколтата е по-малко от очакваното, те биха останали с прази ръце, а ние не искаме това. Работата е интензивна и времеемка и се усложнява допълнително от факта, че всички наши медицински растения и подправки се култивират и отглеждат органично.”
 
Именно това усилие се отразява в заплащането на фермерите и за Катерин Торне това означава сигурност. В земеделието лошата реколта може да е резултат от вредители, неблагоприятно време или климатични условия, а това много бързо може да лиши фермерите от доход.
 
Тук обаче е различно. Органичното производство означава много работа, по-голямата част от която на ръка. Веднъж, щом разсадите са засадени в полето с помощта на трактор, е време да разрохкаме и оплевим почвата.
 
Това е изключително времеемка задача, отбелязва Катерин, която работи на пълен работен ден като пощальон към Швейцарските пощи. "В най-натоварените периоди сме навън и плевим полето на ръка по цял ден."
 
За 53-годишната майка на четирима пораснали синове "това е уморителна, но красива работа. Еделвайсът е идеално допълнение към нашата работа."
 
По-голямата част от събрания еделвайс се преработва в екстракт за козметични продукти
Съпругът на Катерин работи в кантона като съветник по земеделските въпроси и допълнително помага на брат си, който също живее в селището Репаз над Орсиер, в животновъдната индустрия.
 
При вида на пълното ремарке двамата се шегуват колко по-лесно е за тях да събират еделвайс: "Преди рискувахме живота си, за да впечатляваме жените. Трябваше да се качваме до над 2,500 метра надморска височина, докато намерим и един единствен еделвайс.
 
Сега само трябва да се наведем малко. Единственият проблем, който произтича от отглеждането на еделвайс, е болката в гърба." братята се смеят.
 
По-голямата част от събрания еделвайс се преработва в екстракт за козметични продукти, а малко количество се използва за чай. Как мирише еделвайсът?
 
За Катерин Торне ароматът е "Много фин. Трудно е да се опише - ароматът ми напомня на мед. Мога да го усетя, когато има много цветя на куп, както сега в ремаркето."
 
След като реколтата е събрана, помагачите се връщат в дома на Катерин и Паскал. На терасата, с красива гледка към долината, масите са вече сложени и храната очаква голямото, гладно семейство.
 
Лошото време тази година е една от темите, обсъждани на масата. За хората, които отглеждат еделвайс, това обаче не е проблем, защото високоалпийското цвете е свикнало да оцелява при непредвидими и много ниски температури.
.

Прочетено 714 пъти Последна промяна от Понеделник, 24 Август 2020 18:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…