All for Joomla All for Webmasters
Мултинационален проект с бежанци във Виена завършва с изложба
Кирил Кирков от Аризона за емиграцията, бежанците и проектите, които ни свързват. 
Визитка:
Кирил Кирков е преподавател по документална кинематография и фотожурналистика в Университета на Северна Аризона, Флагстаф. Неговите специалности са визуална антропология и документални проучвания.
 
Етнографските му филми са показвани на фестивали в Америка и Европа. Фотографиите му са публикувани в различни медии на три континента.
 
Третият експериментален фотографски проект „New Roots” стартира във Виена. Той е иницииран от Кирил Кирков – българин от Аризона, САЩ и с дейното участие на Десислав Паяков от Австрия, и Муртаза Елхам и Мустафа Хадж Омар, фотографи от Афганистан и Сирия, базирани във Виена.
 
Проектът започна на 13-и декември 2019 г. и ще продължи до 12-и януари 2020 г.  В него мигранти и бежанци използват инструментите на фотожоурналистиката и фотографското есе за да споделят техните мечти, желания, и идеи с приемното общество.
 
По време на първата – теоретична част на тренинга си, студентите се запознават с основни концепции на светлина, композиция, и визуален разказ. Втората част на проекта е изцяло практична и предлага работни фотографки сесии. 
 
В края на курса студентите ще разработят собствени и оригинални фотографски есета, които ще се покажат на 11-и януари 2020 г. в специална изложба във Frauenzentrum EGA в австрийската столица. Лекциите по фотожурналистика са на Кирил Кирков, а практическите занимания са разпределени между участниците в екипа на “New Roots”: Кирил, Десислав, Муртаза и Мустафа Хадж Омар.
 
-Г-н Кирков, с какво третото издание на експерименталния визуален проект “New Roots” е по-различно от останалите?
Направихме много по-продължителна предварителна подготовка за проекта. Този път имаме институционална подкрепа за него от Frauenzentrum EGA и ООН, и по- специално от Агенцията за бежанци. Официално те ни помогнаха в селекцията на студенти за участие в курса. Процесът на набиране на студенти се случи и благодарение на контактите, които имаме. Тази година в курса вземат участие между 25 и 30 студенти. Искам да благодаря на Дура Чибан, сирийски студент от Университета на Виена, която работеше с Мари-Клер Совинец от Агенцията за бежанци към ООН за селекцията на студенти.
 
Екипът е силно мотивиран отново за поредния проект, тъй като много от експертите  са изпитали трудностите на емигрансткия живот и вписването в чужда култура и среда.
 
В тазгодишния проект, благодарение на Frauenzentrum EGA  вниманието е насочено към жените - мигранти, тъй като те са по-уязвимата част на обществото. 
 
Освен това въпросът с бежанците, които впрочем е имало винаги е особено актуален в Европа от 2015 г., когато се разрастна неимоверно. Хората идват от Средна Азия, Близкия Изток, Африка... 
 
- Проектът постига ли целта си?
Да. Дизайнът на проекта е базиран на интересите ми в областта на глобалната комуникация, документални аудио-визуални методи и визуална антропология.
 
Ако обърнахте внимание, не фиксирах броя на студентите, а посочих, че са между 25 и 30. Това е така, защото ежедневието им във Виена е много натоварено: някои от тях имат деца, ходят на курсове по немски език, ходят на училище, чакат документи за узаконяване на своя престой в Австрия и пр. 
 
Според техния график съобразихме и различните модули: уъркшоповете са всеки ден, за всеки, който може да дойде и са на много лесни точки в самото сърце на Виена. Обикновено може да ни видите около Операта, музея Албертина, Мария-Терезиен плац с прилежащите му 2 големи музея – Музей на историята на изкуството (Kunsthistorisches Museum) и Природо-научен (Naturhistorisches Museum), а също и на Музеумсквартир и на Императорския театър (Burgtheater).
 
 
 
Миналата седмица в музея Албертина проведох лекция на тема визуална композиция, представяйки колекцията от пейзажи на Клод Моне. Лекцията бе много интересна на студентите. 
 
Момичетата от курса са много въодушевени. Едно е да си мислите за фотография, а съвсем друго е да видите връзки, които съществуват : напр. фотографията и изящните изкуства. И да се разбере всъщност, че композицията в изобразителните изкуства е еднаква, че законите на композицията са еднакви, независимо дали се рисува с четка и бои, или се снима. 
 
Ще отида в сравненията си още по-далеч. Занимавах се с народни танци в продължение на 25 г. в Шопския ансамбъл на Ради Радев. Тази кариера ми помогна да разбера, че законите на визуалната композицията са много близки за всичките изкуства. 
 
Ако поразсъждаваме какво е сцената, ще видим, че погледната отгоре тя е „рамка”, в която се развива действието, а елементите на композицията са танцьорите. Задачата е да се пресъздаде нещо красиво и хармонично на зрителите, да пресъздадеш една история с креативни композиционни решения. 
 
Продължаваме с курсистите до 2-и януари 2020 г. непрекъснато, всеки ден се виждаме с тях и работим. Няма Коледа, няма Нова година, всеки ден определяме място и време за работа навън - около 90 до 120 мин. работа с фото- и филмкамери. Най-често сме на открито между 13-16 ч, когато е и най-добрата светлина за снимане.
 
 
Преди няколко дни занятието ни бе „Нощна фотография”, събрахме се на обучение в 17 ч. На следващия ден пак посетихме същите обекти, но само че през деня.
 
Целта ни бе едно и също нещо да се види на различна светлина. Вечер ще ти дойде вдъхновение за едни неща, а през деня – съвсем друг поглед  ще имаш.И това е част от обучението. Правим тези уъркшопове на открито, а студентите се чувстват спокойни, без излишен стрес. Избираме най-подходящите места във Виена. 
 
-Какви трудности срещате? 
Трудностите ни са най-вече с наличието на техника. Фотографията и киното са свързани с големи разходи предвид на технологиите. Трябват ни не само модерни камери, но и обективи, memory cards, батерии, фотографски чанти.
  
 
Донесох от САЩ пет камери, сътрудниците ми тук осигуриха още три. Студентите се разделят на групички по 3-4 души, за да работят. Бих искал всеки от тях да има своя камера с която да работи и да може да практикува не само по време на уъркшопа. Да може пак да снима, когато има желание или когато ситуация или предмет събуди любопитството му. 
 
Голямата ни цел е този проект да стане постоянен. Водим важни разговори с Ариана Сегало от EGA и с Мари-Клер Совинец, завеждаща връзки с обществеността в Агенцията за бежанците на ООН. EGA ще ни предостави помещенията, в които да се преподава и обучава. На тази база искаме да направим предложение на компаниите Apple, Canon и Sennheiser , с които ние от Университета на Северна Аризона, Флагстаф работим от десетилетия. 
 
-Как си го представям още по-конкретно?
 
Една класна стая с 20 маси, 20 компютри, 20 фото и филмкамери и 20 аудиокомплекта. От EGA имаме предложение, ако трите компании се съгласят да ни подпомогнат с апаратура, то оборудването да се използва през останалото време и за обучение на австрийци в неравностойно положение. Такива курсове биха дали възможност за себеизява и търсене на артумения в тези хора, както и те да бъдат обучени за визуалните изкуства, които да им носят доходи. Напр. да правят промоционални видеа за различни фирми, или визуални продукти за пазара с недвижими имоти. 
 
Не съм модерния ляв, но не съм и десен по убеждения. Аз вярвам в прагматизма на работещите бизнес модели със социална насоченост.
 
 
Това, което искаме да покажем с нашия проект е, че бежанците и мигрантите не са бреме, каквато представа битува неправилно в обществото. Напротив: много от тях имат голям потенциал, трябва да им се даде шанс и време. 
 
-На 11-и януари 2020 г. от 17 ч.  откривате специална изложба във Frauenzentrum EGA във Виена с която ще приключи проекта. Представете повече изложбата. Защо да я посетим? 
 
Заповядайте! Ще бъде различно! Решихме да принтираме снимките (с размери като постери) и да не ги поставяме в рамки заради трудностите, които ще ни създаде окачването им.
 
Всеки студент ще представи своите фотоси индивидуално - три снимки с кратко описание под тях. Темата е свободна, за не се чувстват курсистите ограничени, а максимално да изразят себе си.
 
Очакваме поне 25 участника. Ще има още жива музика и кулинарни изкушения от различните националности. В края, на специална церемония всички участници ще получават сертификат за завършения курс.
 
-Ще има ли 4-о издание на фотографския проект „New Roots”догодина? 
 
Със сигурност. Имам и друг вариант, който съм предвидил. Ако не получим подкрепа от трите големи компании за които говорих, като професор от Университета на Северна Аризона предвиждам да водя летни курсове на американски студенти във Виена.
 
Тогава тези процеси тогава ще се развиват малко по-друг начин. Моите студенти ще пристигат тук и ще работят в екипи с бежанци по различни визуални проекти: създаване на филми, фотопроекти. Това ще бъде един прекрасен опит да събереш хора от различни светове и култури да създават заедно креативни артистични проекти. 
 
-Много българи са емигранти в Европа и по света. Вашите съвети за по-лесна интеграция. Освен това самият вие от 15 г. сте емигрант в САЩ. 
Един от съветите ми е: който има интерес да отиде в университет без значение на колко е години. Самият аз започнах университетската си кариера в САЩ на 45 години. След като аз мога да направя това, защо и другите да не могат? 
 
Университетът променя съдби, особено ако си добър в това, което следваш. Моите дипломи са Summa cum laude (от лат. означава " с най-висок успех" ). Това ми дава не само самочувствие, но ме прави и конкурентен, независимо от възрастта. Ясно е, че на по-късни години човек по-трудно си намира работа, но с подобни дипломи не е така. 
 
В заключение мога да кажа, че този проект може да се приложи в европейски, в световен аспект. Фотографията и кинематографията са визуални изкуства за които ограничения няма. Такива проекти с бежанци и мигранти биха могли да се организират в България, Турция, Германия, Англия, САЩ, навсякъде, където има необходимост.
 
 
 
И виждайки какъв положителен ефект има проекта върху участниците от една страна, и от друга - върху обществото, твърдо съм убеден в неговата прагматична ефективност. Всичко е въпрос на комуникация.
 
Едно интервю на Светлана Желева

Прочетено 1140 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 09:45
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…