All for Joomla All for Webmasters
В Австрия ортопедията е разделена от травматологията
Интервю с доц. д-р Атанас Кацаров за разликите в австрийското и българското здравеопазване, за велосипедните травми и играта на децата. 
- Доц. Кацаров, специализирахте наскоро във Виена (в Ортопедичната болница” Шпайзинг”), какво е различното от специализация в САЩ напр.?
 
В здравната система в САЩ се изливат десетки пъти повече пари. Тя е създадена да прави лекарите, адвокатите и фармацевтите богати. Докато в европейската нещата не стоят точно така. Тук на преден план стои пациента и неговото страдание. Лекарят обира пасивите на мудната и недобре финансирана европейска здравна система (като цяло). Напоследък, обаче, прави впечатление, че започва сериозна „американизация“. Както в методите на лечение, така и във финансирането и завеждането на съдебни искове срещу доктори, болници и начини на лечение.
 
Когато излезе нещо ново (откритие или ново изобретение) в САЩ, пътят до клиничното му нововъведение е значително съкратен.
 
Затова и повечето нови неща в медицината идват от там и години след това навлизат в Европа. А за нас българите - ние можем само да го преоткриваме и то след десетилетия.
- Какво се прави в България в областта на травматологията и какво не/ сравнено с Австрия? 
 
В България можем всичко, което правят австрийските колеги. Само че там се прави всеки ден, има традиции, школи, протоколи. При нас всеки си има школа и си го прави по негов си начин.
 
Постоянно някой се провъзгласява за учител (сега вече професори и доценти – бол) и с административната си власт, кара някаква група хора да правят неща, които си е наумил. Поради тази причина грешни практики на самоуки професори се повтарят с години.
-Защо е това разделение в Австрия на ортопеди и траматолози? Това по-добре ли е за пациента или не?
 
Разделянето на ортопедия от травматология е удачно в големи болници, тъй като се осигурява по-добро лечение и обгрижване на пациента. В травматологията няма толкова творчество. Истинското изкуство е в ортопедията. Особено детската. Наред със специфичната анатомия и костните особености, трябва да имаш и способността да предскажеш какво ще се случи във времето, поради растежните процеси на детския скелет. Това е истинското предизвикателство. Другото е сглобяване на „лего“ – всеки го прави по свой си начин.
 
-За много хора травмите от падане или блъскане с колело изглеждат леки, докато не се случат и тогава разбират, че съвсем не е така. Съгласен ли сте?
Да, съгласен съм. В последно време велосипедните травми наподобяват травмите от мотоциклет заради високите скорости, които се развиват със съвременните велосипеди. Всяка високоенергийна травма крие сериозни рискове. Както в ранния, така и в по-късния период. Затова е необходимо оставянето на пациента за 24 часа за наблюдение в болнично заведение. Особено, когато се касае за дете.
 
- Кои са най-честите травми през лятото и кои са най-опасните?
Високоенергийните травми – автомобилни и мотоциклетни, велосипедни, порезни наранявания и височинните травми. Хората са по-активни през лятото, децата играят повече.
 
- За какво трябва още да се внимава?
За ухапвания от насекоми и влечуги. Всичко, което зависи от нас – трябва да го правим за да се предпазим – колан при шофиране, неупотреба на алкохол преди шофиране, спазване на правилата за движение. За децата -  разумни игри, да не се оставят без надзор от по-възрастни, особено в близост до вода и високи съоръжения.  
 
- Дайте съвети за първа помощ, която да окажем?
Преценява се дали пациента е в съзнание или със замъглено съзнание. Търси се лекар, междувременно се проверява се дишане и сърдечна дейност. Ако няма – проверява се дали са проходими дихателните пътища – да няма чужди тела или „глътнат“ език и се започва обдишване „уста в уста“ и индиректен сърдечен масаж. Докато се чака „ Спешна помощ“ не се спира с реанимационните мероприятия до идването на лекар или парамедик.
 
- Има ли нещо по-особено при тези травми при децата, сравнено с тези при възрастните?
Децата не са умалени възрастни. Важна особеност е костната анатомия. Благодарение на спецификата на детските кости, възможно е счупване да се открие няколко дни след травмата. Няма специфичен оток, болката е слаба, детето куца умерено или си щади ръчичката, но я движи ограничено. И поради това, че си служи и с долните и с горните крайници, родителите не търсят веднага лекарска помощ.
 
-Изцяло по ваша инициатива за първи път в България се организира обучителен курс  с професора, който направи революция в профилактиката на вродените луксации на тазобедрените стави – проф. д-р. Рейнхард Граф от Австрия . Какво трябва да се направи още в България?
-- За разлика от Австрия, в България ехографският преглед на новороденото не е задължителен. Той трябва да се направи до първия месец след раждането, за да може проблемът да се хване наистина в началото, т.е навреме.
 
Визитка:
Д-р Атанас Кацаров (43 г.) водещ български ортопед-травматолог. Той е роден в София, завършил е Медицински университет- София.  През 2003 г. взема специалност по ортопедия и травматология.  Придобива докторска степен през 2005 г., след защита на дисертационен труд. Специализирал е във Франция, Холандия, САЩ и Австрия. Говори свободно 5 езика. Има повече от 40 публикации и участия в специализирани конгреси. За пореден път през 2018 г. доц. д-р Кацаров получи приза от Best Doctors на вестник "24 часа" - лекарите, на които вярваме.
МБАЛ „Доверие“, гр. София , кв. Овча купел 2
Основно сутрин
МЦ „Ортомедика“, гр. София, ул. „Г. Вашингтон“ 22
Преди всичко следобед
+ 359 88 745 62 77 
 
 
Прочетено 3229 пъти Последна промяна от Сряда, 27 Март 2019 20:48
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…