All for Joomla All for Webmasters
Мариета Тайх: Личният екскурзовод е малък лукс и винаги ще има хора, които да си го позволяват
Българските екскурзоводи в Австрия са 9. Всяка една от тях блести със свой чар, харизма и индивидуалност.
 
Днес ви представяме Мариета Тайх. Тя е лицензирана екскурзоводка на български език във Виена и Австрия от 1999 година. Родена е в България, живее във Виена. Възхищава се от изкуството, музиката, архитектурата и начина на живот във Виена и Австрия. 
 
Г-жо Тайх, как се озовахте в Австрия, Виена?
-Живея във Виена от дете с прекъсване от 7 години, през които бях в България. Баща ми работеше в Агенцията по атомна енергия във Виена.  
 
Защо станахте екскурзовод? 
-Станах екскурзовод, защото тази професия винаги ми е харесвала. Образованието си за екскурзовод завърших  през 1999 г. Това е втората ми професия.
 
Имам и завършено висше образование в областта на информационните технологии. Дълги години работих в областта на внедряването на софтуер в болници. В България не съм работила като екскурзовод. 
 
Лесно ли се става екскурзовод във Виена? Лесно ли взехте изпита за екскурзовод в Австрия? На какво ви научи професията?
-Образованието за екскурзовод в Австрия трае 3 до 4 семестъра и има три много взискателни държавни изпита.
 
Задължително е владеенето на немски и поне един друг език. Аз взех изпитите от пръв път. Аз научих професията, не тя мен! Всеки има талант за определена професия и затова я избира.
 
За уточнение: в Австрия екскурзовод (Fremdenführer или  Austria Guide) и водач на група (Reiseleiter) са две различни професии в занаятчийския регистър. Екскурзоводът показва и обяснява забележителности на място.
 
Водачът на група придружава групата и отговаря най-вече за административната част: хотели, ресторанти, координация с местния екскурзовод и т.н. Екскурзоводи могат да упражняват занаята на водач на група, но не и обратното.
 
Квалификацията на екскурзовода е по-висока от тази на водач на група. 
 
Разкажете ни за някои интересни случки от вашия професионален живот ? Работите повече с английски език, какви са вашите групи?
-60 на сто от туровете, които провеждам са на английски език. Работя и с немски, и италиански език.
 
 Клиентите ми са най-вече индивидуални туристи и малки групи. Това са хора, които искат да оползотворят ефективно времето си, да задават въпроси, да обменят и знанията, които вече имат, а и да говорят за себе си.
 
Много от тях имат огромни познания за европейската история и култура. Чрез моята беседа обогатяват и допълват знанията си.
 
Очарована съм, когато баби пътуват с внучетата си, за да им показват света. Тогава ме питат най-необичайни въпроси и искат да видят места, които са малко известни.
 
Интересно е и с хора, които са били или живели във Виена преди 40-50 години и искат да видят отново местата на детството си. Често чувам невероятни семейни истории. 
 
Водили ли сте австрийски или други групи в България?  
-Аз работя само в Австрия и съм местна екскурзоводка. Водя български туристи във Виена и околностите на Виена.
 
Вкусовете и предпочитанията на туристите зависят най-вече от образованието им и погледа им към света. Националността и възрастта в този случай е второстепенна. 
 
Как коронакризата се отрази на вашата професия? Възможен ли е свят без ескурзоводи?
-По време на епидемия се пътува малко, съответно намаля значително работата на местните екскурзоводи. Съсредоточаваме усилията си се върху хората тук.
 
Мои клиенти сега са най-вече образователни институти и местни фирми. Личното екскурзоводско обслужване е един малък лукс и винаги ще има хора, които ще си го позволяват. 
 
Много туроператори затварят врати, както в Австрия, така и на много други места по света. Ще има ли масов туризъм, такъв, какъвто го познаваме отпреди коронакризата? 
-Никога не съм била привърженичка на масовия туризъм. Затова и работя най-вече с индивидуални туристи или малки групи.
 
Това е най-добрият начин да се опознае един град или една област и да се запази автентичността им. Много от интересните забележителности се опознават по-добре, ако броят на посетителите е ограничен.
 
В тази посока се надявам, че ще се движат институции като двореца Шьонбрун и в бъдеще. Тематичните разходки са за хора с определен интерес и винаги е имало такива. 
 
Какво ви отличава от останалите български екскурзоводи в Австрия?
-Всеки екскурзовод има свое обаяние и теми, и затова и съответната публика. Девизът на моите екскурзоводски беседи е „Информация и забавление”. 
 
Кои тематични турове са ви любими? 
Любими теми са ми Музикална Виена, Медицински тур и коментираните излети във Виенската гора. 
 
Познавате добре и Италия. Бихте ли ни завели и там, в коя част на Апенините?
- Почти всяка година посещавам Италия, но още не съм я опознала добре. Предстои ми пътуване до Рим. Тъй като не упражнявам професията водач на група, не бих ви завела там.
 
В рамките на частна екскурзия с приятели, може би да, защото съм добра организаторка. 
 
Къде още бихте ни завели по света?
- В този период от моя живот ми харесва най-много да пътувам из Европа, особено на места на морето или океана Препоръчвам Нормандия във Франция, Галиция в Испания, островите Сардиния, Корсика и Сицилия.
 
 
За контакти с Мариета Тайх ТУК и ТУК
 
.

Прочетено 1195 пъти Последна промяна от Петък, 25 Септември 2020 08:22
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…