All for Joomla All for Webmasters
Проф. Ангел Анастасов - българският специалист по разоръжаване, ядрена енергия и биоразнообразие
Правните аспекти на тези въпроси на нашето съвремие са стихията на българския експерт от ООН във Виена.
Когато се каже разоръжаване, използване на ядрената енергия за мирни и военни цели, осигуряване на безопасна и устойчива среда нещата ни изглеждат далечно, сухо, даже чуждо. 
 
Един български професор обаче, юрист и експерт в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена прави тези иначе сериозни въпроси на нашето съвремие да изглеждат много по-сигурни за обикновения човек, а също и за страните и света като цяло. 
 
Проф. Ангел Анастасов, доктор на юридическите науки, е потомствен юрист от Пловдив. Баща му е бил адвокат от Града под тепетата. „Навремето в тази професия нямаше профилиране, но той основно се занимаваше с граждански дела. С него бяхме в една и съща колегия- Пловдивската адвокатска колегия. Президентът Петър Стоянов, както и съпругата му Антонина по това време също работеха в нашата колегия”, връща лентата назад професорът. 
 
Обаче съдбата за него решава не да е адвокат (да води бракоразводни или фирмени дела), а да се занимава с редица важни международноправни въпроси, свързани с ядрената енергия. С годините той се изгражда като специалист с доказани постижения в тази област, а също и като дипломат в Министерството на външните работи в София, в Постоянната мисия на България в ООН и други международни организации в Женева, а също и като опитен международен служител в три междуправителствени организации. 
 
Но в началото на своята кариера Ангел Анастасов изобщо не подозира за това, което му предстои. След завършването на Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“за кратко работи като адвокат, но обявяват места за аспирантура по международно публично право. „Пуснах си документите и се явих на конкурса в Института по международни отношения при БАН.  За мой късмет, спечелих конкурса, и ме пратиха в Москва в Института за държавата и правото - от 1982 до 1985”. 
 
След това отново се връща в София, в Института по международни отношения при БАН. Не след дълго той печели нов конкурс, този път в Министерството на външните работи, където работи от 1987 до 1992 г. Това е интересно време, на промени и експертното му мнение започва все по-често да бъде търсено.  
 
Така проф. Анастасов участва в много официални национални делегации на авторитетни международни форуми по контрола на въоръженията, разоръжаването, международната сигурност и правата на човека. Той разработва практически позиции на България, което представя на различни работни структури - на Конференцията по разоръжаването в Женева, в Първи комитет (Разоръжаване и международна сигурност) на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и други международни форуми. 
 
Участва и в българските делегации по преговорите за сключване на Договора за всеобхватна забрана на опитите с ядрено оръжие и Конвенцията за забрана на химическото оръжие. 
 
Този богат международен опит го свързва професионално с различни експерти от Конференцията по разоръжаване в Женева, която той следи много внимателно. След това изкарва един мандат в Женева в нашето постоянно представителство от 1992 до 1995 г. 
 
По това време той участва и в преговорите по нови споразумения за забрана на ядрените опити. Така, когато се създава Подготвителната комисия на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (СТВТО), той е на правилното място в правилния момент. Годината е 1998 година. 
 
Тогава за първи път работи в ООН във Виена в продължение на 9 години, а след това в Хага - в Организацията за забрана на химическите оръжия (неговата експертиза е търсена заради участията му и в тези преговори).
 
Следва нов 7-годишен мандат и отново се връща в ООН във Виена през 2013 г.  в Международната агенция за атомна енергия ( МААЕ). 
Във времето, когато не работи зад граница Ангел Анастасов  успява да се хабилитира като доцент в Института за държавата и правото при БАН, а преди 3 г. е избран за професор по международно право в частния университет в Пловдив - Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ).  
 
 
През годините проф. Анастасов се изявява като автор и съавтор на няколко учебници и 6 книги - „Справочник по разоръжаване”, „Nuclear Non Proliferation in International Law”, „ Международноправен режим на химическото оръжие”, „Основи на международната гражданска служба”, „ООН и ядреното разоръжаване”, както и на книгата „Международноправен режим на биоразнообразието”.
 
Той има и статии в редица авторитетни международни издания:
„Незаконни ли са ядрените оръжия? Ролята на публичното международно право и Международния съд на ООН” (Journal of Conflict & Security Law, Oxford University Press), 
„Черно море се изправя пред екологично бедствие. Правната рамка за запазване на морското биоразнообразие” (Journal of Global Resources);
„Може ли Договорът за забрана на ядрените опити да бъде приложен преди влизането му в сила?“ (Netherlands International Law Review, Cambridge University Press).
 
Като научен работник проф. Анастасов знае, че по-важното e неговите публикации да бъдат търсени и цитирани, отколкото техния брой. 
 
Негови публикации са включени в библиотеките на ООН в Ню Йорк, Женева и Виена, Двореца на мира в Хага, във водещи университети в Австрия (Universitätsbibliothek Salzburg) , а също и във Великобритания, Австралия, Германия, Естония, Италия, Кения, Мексико, Непал, САЩ, Япония и много още. 
 
Проф. Анастасов търси по-различните правни нюанси в иначе сериозните и щекотливи теми, което му носи признание. В Хага през 2013 г. той е носител е на сертификат и медал за принос във връзка с присъждането на Нобеловата награда за мир на Организацията за забрана на химическото оръжие. Представил е критични бележки върху Третия доклад на Асоциацията по международно право, който е бил предложен на Конференцията на асоциацията в ЮАР през август 2016 г. 
 
В свободното си време проф. Анастасов разпуска с народни танци - в танцов състав „Китка” във Виена с ръководител Диана Стоева, а също и с пътешествия до екзотични места, напр. Колка Каньон (Перу). 
 
За всичко, което е постигнал в личен и професионален план е благодарен на съпругата си и дъщеря си, която ще бъде 3-то поколение юрист, и която завършва право във Виенския университет. 
 
 
Преди броени дни проф. Анастасов се върна от Аржентина – отново по проект на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), този път в областта на нуклеарната медицина.
 
Светлана Желева

 

Прочетено 356 пъти Последна промяна от Понеделник, 17 Юни 2019 10:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…