All for Joomla All for Webmasters
Диана Стоева - българска слава на попрището на математиката в Австрия
Диана Стоева работи в Австрийската академия на науките, понастоящем във Виенския университет,
а от есента на 2019 г. ще преподава Теория на фреймите в този университет. 
 
Диана Стоева блести със своя чар сред многото българи, които успешно работят в Австрия. Нейният път е осеян с успехи и препятствия, с щастливи и разочароващи мигове, но тя винаги показва най-доброто от себе си.
 
Амбициозната преподавателка е завършила математика в СУ „Св.Кл.Охридски” с втора специалност учител по математика и информатика, а по-късно преподава математически дисциплини в Университета по архитектура, строителство и геодезия.
 
Научната работа я привлича точно толкова, колкото и преподавателската. Тези две дейности при нея вървят „в комплект”, както шеговито отбелязва Диана Стоева. 
 
Въпреки, че с наука в България човек трудно се издържа заради ниските заплати, тя не се отказва, работи по повече проекти едновременно, защото знае, че работи не само за името си, но и за името на България. Освен това тя е от тези преподаватели, които искат да научат студентите, изискват от тях, строга, без да е заядлива, изискваща, търпелива и обективна.
 
Математиката като призвание 
 
Темата по която работи от години на попрището на математиката са Фрейми и Мултиплаяри. Искрата за научна дейност по теория на фреймите у нея запалва международен лектор, който гостува в България. Приложно те се използват за обработка на сигнали и образи, за компресиране на данни, за анализ в сеизмологията, в медицината, и в много други области.
 
За целта Диана Стоева кандидатства за Еразъм стипендия, която дава възможност кандидатстващия да си избере и приемащ университет.  Този международен лектор (Оле Кристенсен) е от големите специалисти по теория на фреймите и работи в Техническия университет на Дания. 
 
 
През 2000 г. тя отива със спечелена стипендия в този университет, остава няколко месеца и започва да работи на това научно поле, на което Диана Стоева посвещава много часове, усилия и накрая и нова научна публикация.
 
После математичката отново се връща в София, и впоследствие защитава докторска дисертация. Същевременно посещава други научни форуми и конференции в Швеция, Сърбия, Дания, където работи по различни проекти. 
 
„Моят научен живот е свързан с колеги от чужбина”, посочва Диана Стоева. Работата изисква тя да кандидатства за финансиране от международни донори, а българският университет  по това време не може да ѝ осигури дори едно пътуване за конференция зад граница.
 
Диана Стоева винаги е проявявала принципност. Не иска пътуванията ѝ в чужбина и работата ѝ по международни проекти да са свързани с каквато ѝ е да е тема, а това да бъде сфера, която ѝ е интересна и  по която тя може да даде наистина своя научен принос.
 
С Теория на фреймите и мултиялаярите ѝ провървява. По този научен проект тя идва във Виена през 2009 г.  Шест месеца работи в австрийската столица  като прави наука, останалите 6 месеца е в София – като преподавател в университета. По това време преподавателската ѝ професия процъфтява,  тук тя винаги се е чувствала във свои води, а в  катедра Математика на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) е царяла истинска атмосфера на колегиалност. 
 
Точно поради тази причина тя признава. „Не исках да замина за години в чужбина, а исках да разпределям времето си поравно навън и в София”.
 
Този ритъм на работа продължава до 2012 г., когато съдбата решава друго. Сменя се ръководството на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и новото ръководство започва да ѝ създава проблеми с пътуванията ѝ зад граница, въпреки, че тя спечелва конкурс за доцент и че отчита както часове в университета, така и статии, участия в конференции. 
 
Трябва да се отбележи, че всеки път, когато има възможност тя не пропуска да благодари на ВУЗ-а  в София за възможностите, които ѝ дават да се развива в науката. Въпреки това този път не бива подкрепена и спират служебните ѝ командировки. 
(Сн: ISAAC Congress 2013)
 
А Диана Стоева вече е спечелила във Виена позиция по нов проект за 6 години. Годината е 2013. При така създалите се обстоятелства, тя решава да остане на работа във Виена. 
 
„Този вариант можи би е бил по-добър за мен,  защото не знаех дали щях да издържа още 6 години по този начин- 6 месеца в Австрия, 6 месеца  в София. Този ритъм е много изморителен, на практика години наред нямах нормален отпуск. Работех във Виена до лятото, след това се връщах в България за кандидат-студентската кампания, междувременно пътувах до Сърбия за съвместни проекти., Животът ми бе прекалено интензивен”. 
 
Диана Стоева е от Горна Оряховица. У дома близките ѝ винаги казват  „Няма ли да си дойдеш веднъж без книги?„Дори и да съм във ваканция, винаги нещо работех, пишех. Сега, като си отида у дома, знам че голяма част от отпуската мога да я имам за реална ваканция”, отбелязва тя.
 
Регулации в Австрия
 
На тази възраст и с тези квалификации човек иска сигурност, да се установи трайно. Заради регулациите в Австрия на нея е трябвало да ѝ предложат постоянен договор, но страната насърчава повече режима на срочните договори: престой по научен проект за известен период, след това –отново отпътуване към родината или нови университети.
 
 
Диана Стоева работи в Австрийската академия на науките, понастоящем е във Виенския университет, а от есента на 2019 г. ще преподава Теория на фреймите в този университет на английски език. Това ще е курс за напреднали в математиката, пояснява още Диана Стоева, която е поканен лектор и на някои други университети в Европа.
 
„Винаги съм имала влечение към математиката и съм имала ясна увереност, че желая пътят ми да е свързан с нея. Моята първа учителка по математика и до сега е образец за мен за добър, и строг учител, и за математик, както и преподавателят ми по математика в гимназията.”, връща лентата назад талантливата математичка, която е много благодарна и на близките си, че винаги са я подкрепяли и поощрявали в избора ѝ какво да учи и какво да работи.
 
„На интервю за работа по проект се явявам излючително подготвена, това ми е стил, наложен още от България. Информираш се предварително върху какъв проект ще работиш, с какво можеш да допринесеш още в съвместната разработка, как ще го направиш и пр.”, посочва още тя.
 
Диана Стоева е имала и много сериозна подготовка като студент и аспирант, а също и като преподавател. Тя счита, че това е черта на повечето успели българи, показваща силата на българската школа. Учиш, инвестираш в себе си знания и умения, за да успееш в един много конкурентен свят. 
 
Царица на народните танци
 
Танците са част от нейния живот. В Горна Оряховица Диана Стоева участва в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Гусларче“, танцува и пее от 6-годишна. 
 
Премества се във В.Търново, където учи в Природо-математическата гимназия. Заради кръжоци по математика за кратко се налага да прекъсне своите занимания с фолклорната дейност, но ги подновява при следването си в столицата.
 
Танцува към читалище „Пенчо Славейков“ в кв. Лозенец, под ръководството на Юлия Стоичкова и Първан Стоев, един от доайените на българската хореография, на които е благодарна за наученото от тях по отношение на работата с танцов състав и по-специално с детски танцов състав.
 
През 2005 г. завърша следдипломна квалификация по Български танци и постепенно се включва в преподаването на танци и хора към читалището и към 120 ОУ “Г. С. Раковски”.
(Сн: Ангел Георгиев) 
Диана Стоева е винаги била отворена към света, към новото, към съседи и различни култури. Докато пътува в Европа по различни проекти намира време да учи танци и на други народи. Така е и в Дания, и в Сърбия.
 
Когато дошла в Австрия, пак се опитала да търси австрийски танцов ансамбъл, но открила контакти на българската танцова група “Китка“ към сдружение „Български ритми“, където била радушно приета. От 2013-та година се включва към ръководенето на „Китка”, заедно с Валя Дряновска. Впоследствие се създали и допълнителни групи с желаещи да танцуват български танци- от начинаещи до силно напреднали. 
 
Голяма тяхна гордост е и детския танцов състав към сдружението, създаден през 2016та година под ръководството на Диана и стартирал със сценичните си изяви още същата година. Децата са на възраст от 5 до 13 г. Малките са една танцова група, подрастващите – друга. „Правят ме много щастлива, те ме зареждат с чистота и непринуденост, а аз им предавам тайните на танца”, казва още Диана.
 
Майка ѝ също е учителка, от която Диана е научила много по отношение на общуване, възпитание и работа с деца, и на която Диана е много благодарна за всичко! „Не мога да си представя час, в който аз да вляза и да не се раздам със знанията, които имам, обяснявам, докато се разбере, казвам и на студентите си, и на хората, които танцуват, да не се притесняват да питат за това, което не им е ясно.“
 
 
От около 2 години Диана Стоева води и детска група за народни танци към българското училище в Братислава, където не само българчета, но и словачета с желание и радост учат български танци. Детската фолклорна група се нарича "Омайниче". Съвсем заслужено!
 
Светлана Желева
Прочетено 3418 пъти Последна промяна от Четвъртък, 06 Май 2021 09:22
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…