All for Joomla All for Webmasters
Проф. Валтер Клепетко идва в София
Известният специалист ще открие изложба на донороството в Парламента, а след това ще има среща с българския здравен министър Кирил Ананиев.
Проф. Валтер Клепетко пристига в София, за да обсъди въпроса с белодробните трансплантации. На 25 януари 2019 г.той има насрочена среща със здравния министър Кирил Ананиев, според  clinica.bg .
Проф. Клепетко е президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробна трансплантация и шеф на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена. Той е поканен за откриването на изложбата за донорството, която ще се проведе в Народното събрание на 23 януари. Успоредно с това професорът ще използва случая, за да обсъди положението с белодробните трансплантации у нас и осъществяването им в Австрия.
Именно прекъснатия договор на България  с болницата във Виена и проблемите с членството ни в Евротрансплант изостриха напрежението в обществото по темата с трансплантациите и пациентите протестираха неведнъж. Причината е, че поради липсата на споразумение страната ни няма къде да изпраща български пациенти.
Надеждите сега са, че проф. Валтер Клепетко ще успее да се изчисти пречките с българското Министерство на здравеопазването и отново ще прави белодробни трансплантации на сънародниците ни. 
По данни на Българското общество по пулмонална хипертония от октомври 2018 година досега са починали 5-ма българи, които не са дочакали белодробна трансплантация. 
Българското Министерство на здравеопазването е в интензивни преговори с водещи европейски трансплантационни центрове, които да приемат български пациенти, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. 
Екипът на ведомството преговаря както с организацията Евротрансплант, така и с клиниката във Виена, която приемаше български граждани и с трансплантационния център в гр. Хановер, Германия.
Очакванията са преговорите да бъдат финализирани още в началото на тази година и да бъде постигнато трайно решение на проблема с трансплантацията на бял дроб на български граждани. Обучението на български специалисти за осъществяването на белодробни трансплантации и провеждането на следтрансплантационно проследяване у нас също е предмет на преговорните процеси, които Българското Министерство на здравеопазването води с европейските трансплантационни центрове, посочва още изданието.
 
Прочетено 329 пъти Последна промяна от Събота, 19 Януари 2019 11:42
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…