All for Joomla All for Webmasters
Без доплащания на пациенти в болниците

Не се допуска пациентите да доплащат за дейности, финансирани от НЗОК. Забранява се на болниците да изискват от пациентите си

и от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея.

Това гласят промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от Министерството на здравеопазването /МЗ/. Тя определя условията и реда, при които здравноосигурените лица ще ползват платените от Здравната каса услуги.

Очаква се новата наредба да сложи край и на злоупотребите с отчитане на неизвършени медицински дейности и услуги, както и извършването на ненужни, но скъпо платени манипулации и операции. Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от касата , чрез електронна идентификация.

С наредбата за първи път се

ограничава до 2 месеца срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием.

Забранява се също така на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст, съобщиха от МЗ.

Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация.

Изрично се уточнява, че

пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти,

който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите, уточнява сайтът novinite.bg.

Прочетено 652 пъти Последна промяна от Неделя, 24 Април 2016 08:51
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…