All for Joomla All for Webmasters
Проф.д-р Венцислав Петков, един успял български лекар във Виена
Основните заболявания, заради които идват българите при него, са белодробните болести. 
Още преди 20 години проф. д-р Венцислав Петков заменя Медицинската академия в София с Медицинския университет във Виена. Заради по-добрата възможност да се занимава с наука. Днес пулмологът продължава да изследва редките белодробни заболявания .
„Аз имам пациенти от целия свят - най-много са австрийците, разбира се. Основните заболявания, заради които идват българите, са белодробни болести. И то най-често злокачествени заболявания, редки заболявания като фиброза. Дори установихме първите контакти с нашия трансплатационен екип”, заяви проф.Петков пред БНТ.
Д-р Венцислав Петков през 2014 г. е лекуващ и наблюдаващ лекар на първия българин с присаден бял дроб във Виена, както и на много още трансплантирани в австрийската столица пациенти.
Ако трябва да сравни българското и австрийското здравеопазване, основната разлика проф.д-р Петков намира в начина на финансиране. По думите му, българското здравеопазване не е дофинансирано." И като казвам, че няма политическа воля, това го виждам от един съвсем елементарен факт. В България от държавния бюджет се отделят 4-5% за здравеопазване, а в Австрия - 8%.
Спешната и доболничната помощ в Австрия също намира за по-добре организирани. В частните клиники пък могат да се лекуват само допълнително осигурени пациенти", обяснява още светилото. 
Проф.д-р Петков обаче има положително мнение за една от последните промени в България - избора на финансиста Кирил Ананиев за здравен министър:”Аз  не си спомням кой е последният лекар, който е бил здравен министър в Австрия. Всеки един лекар, който е завършил медицина, той е обременен малко или много от системата. Може би е по-добре да е да е човек извън системата, който да погледне по различен начин. И добре, че е финансист, може да финансира по-добре”, коментира още известният медик.
Вместо визитка:
Проф.д-р Венцислав Петков е специалист по вътрешна медицина и белодробни болести. Бил е временно изпълняващ длъжността ръководител на Отделението по пулмология в AKH-Wien. Автор е на многобройни публикации във водещи международни списания по въпросите на хроничните възпалителни и редки белодробни заболявания (белодробна фиброза, белодробна артериална хипертония, саркоидоза).
За повече информация и консултации с проф. Петков може да се обърнете на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и тел: +431401808700, както и ТУК:
Прочетено 1617 пъти Последна промяна от Понеделник, 20 Ноември 2017 15:14
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…