All for Joomla All for Webmasters
Как в Австро-Унгарската империя Винсент Присниц разви хидротерапията?
До края на XVIII век навсякъде по света и особено в Западна Европа и САЩ на местата, където имало естествени извори или потоци с минерална вода, отново се възродило  да се практикува лечение с вода.
Едно от най-известните места бил Водният университет в Грефенберг, построен в планините на Чехословакия (днес Чешка република) от  Винсент Присниц (1799-1851).Пациентите се хранели скромно, редовно спортували, ходели на масаж и били подложени на десетки водни процедури. Те пиели много вода на ден, за да прочистят кръвта и бъбреците си, правели им клизми и ги потапяли в горещи и студени вани, за да се стимулира циркулацията на кръвта, разказва книгата”Лечебните енергии на водата” на Чарли Райри (http://trud.cc/?cid=9&pid=10855)
Винсент Присниц често пъти е признаван за баща на съвременната хидротерапия. Той поставил основите на натуропатията – система за лечение, използваща при родните стихии като въздух, земя и слънчева светлина в комбинация с вода.
Макар че натуропатията се появила, за да помогне да се запълни празнината между зараждащата се медицинска професия и традиционните медицински практики, на нея є липсвало духовното измерение на древните системи за лечение.Този млад мъж бил убеден, че при подходящите условия човешкото тяло може само да лекува себе си, като водата играела ключова роля в този изцелителен процес Винсент Присниц открил начини за използване на водата, често пъти съчетани с билково лечение, и неговият многостранен режим на хидротерапия му помогнал да живее дълъг живот в добро здраве и да следва призванието си на доминикански свещеник.
През 1826 г. дошли първите болни пациенти при Присниц. За целта той основал една къпалня,  където лекувал с помощта на водата. Три години по-късно обаче той бил обвинен от няколко класически лекари, че е „шарлатанин”. Скалъпен дори бил съдебен процес, който завършил с оправдането на Присниц, тъй като той не лекувал с медикаменти, а само и единствено прилагал водолечение, разказват старите хроники.
През 1830 г. той получил одобрението на австрийското правителство  за построяването и ръководенето на лечебен санаториум, където да се извършват лечебни процедури със студена вода. В къпалнята бил инсталиран голям басейн, който бил с 10 метра в диаметър. Тук пациентите на Присниц дори можели да плуват.  
Две години по-късно бил построен и втори санаториум със зала и 18 стаи, като тук били подслонявани за лечение около стотина болни.
До края на живота си за лечение при „водния доктор”, както наричали Присниц , преминали около 36 хил. пациенти. Любопитен факт е, че и до днес съществува основания от него санаториум в Бад  Грефенберг.

Присниц не е доразвил никаква нова медицинска теория , но със своите въздушни бани и водолечение, направил хидротерапията много популярна. Според него вътрешните болести се дължали на „лошите  сокове”, които трябвало да бъдат изкарани от тялото. Той прилагал студена вода и студени компреси при най-различни заболявания в съчетание с движение и подходяща диета като напр. вода, мляко и студени ястия без подправки. Освен това той залагал на закаляването на организма, което включвало къпане с ледено студена вода, която се изсипвала върху пациента от височина поне няколко метра.
Други компоненти от неговата схема за лечение били продължително пиене на минерална вода, бани, изпотяване и клизми. Той самият не публикувал никакви текстове,
обаче през 1847 г. диктувал на дъщеря си Хедвиг „Семейната книга за водолечение”, която и до днес се съхранява в Института по история на медицината на университета във Виена.
През 1846 г. Винсент Присниц бил награден със златен медал за заслуги от името на австрийския император. В градския парк на селището Йесеник (Jeseník) и в Тюркенщанцпарк във Виена днес са издигнати негови паметници. В Лайпциг също може да се види негов паметник.
През 1909 г. в 21-и район на Виена – Флорисдорф e наречена улица, която носи името Prießnitzgasse, а от 1960 г. Съюзът на германските терапевти връчва всяка година Присниц медал на терапевт, който не е лекар по образование.
Винсент Присниц  е роден в селището Грефенберг, което се намира в днешна Чехия.
По-късно делото му било продължено от свещеник Себастиян Кнайп.
Прочетено 551 пъти Последна промяна от Сряда, 23 Август 2017 09:04
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…