All for Joomla All for Webmasters
Защо Нощта на Св.Силвестър-31-и декември е толкова специална?
Римокатолическата църква почита паметта на Св. Силвестър на 31-и декември, а православието  – на 2-и януари. 
Легендата разказва, че минали 2 години от двете успешни битки при Адрианополис и Хрисополис и Константин Велики бил император както на Западната, така и на Източната Римска империя. Но императорът бил повален от болестта проказа (лепра) от която всички се страхували. Нито призованите от него лекари, нито гадателите успяли да излекуват болестта му.
Все пак жреците обещали помощ за императора. Те го посъветвали да се изкъпе навръх Капитолийския хълм в кръв на деца. Според друга легенда ставало дума за 3 хил. младенеца (подобно избиването на деца във Витлеем по заповед на Ирод по повод раждането на Спасителя).
Обаче в последния момент Константин Велики изпитал угризения на съвестта и сърце не му дало да извърши ужасното злодеяние. Той дори се ужасил от себе си и върнал дъщерите и синовете на техните отчаяни родители. Император Константин  лично признал, че такова кръвопролитие не е достойно за нито един войник.
На следващата вечер той сънувала чуден сън: присънили му се светите апостоли Петър и Павел, които му казали, че самият Господ е поласкан от неговото дело и затова му предлагат спасение. Императорът трябвало час по-скоро да намери отшелникът Силвестър, който да го покръсти в христовата вяра, а водата ще отмие болестта.
Обаче и отшелникът Силвестър също имал своите три условия към Константин Велики.  Императорът трябвало да приеме християнството, да изкорени идолопоклонничеството и да вярва в един-единствен Бог. Константин приел условията.Веднага след кръщенето проказата изчезнала,а той самият станал един от най-ревностните привърженици на християнството.
Малко по-късно и отшелникът Силвестър се заселил в Рим и станал понтифекс максимус,т.е главен свещеник на Рим (314-335 г.) Постът му в по-нови времена се титулува папа.
--- 
Прочетено 663 пъти Последна промяна от Петък, 29 Декември 2017 08:33
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…