All for Joomla All for Webmasters
БТА и националната агенция на Австрия АПА подписаха договор за обмен на новини


Българската телеграфна агенция (БТА) и националната информационна агенция на Австрия АПА (Austria Presse Agentur - APA)

подписаха договор за обмен на новини.

 

Договорът беше подписан в средата на декември 2023 г. в централата на АПА във Виена (Австрия) от главния изпълнителен директор на АПА Клеменс Пиг и генералния директор на БТА Кирил Вълчев преди извънредното общо събрание на Европейския алианс на новинарските агенции (ЕАНА) за обсъждане на промени в устава на организацията.

 

АПА и БТА ще си предоставят право на ползване на свои емисии на английски език, на немски език (на АПА) и на български език (на БТА) като всяка агенция ще може да публикува до 10 новини дневно на другата агенция в собствените си емисии.

 

Договорът предвижда и възможност всяка от двете агенции да предоставя на другата всеки ден една значима новина от страната си с текст на английски език и снимка, която другата агенция да публикува.  Споразумението влиза в сила от датата на неговото подписване и ще се подновява автоматично безсрочно всяка година.

 

Последният договор между АПА и БТА бе подписан през 2001 г.

 

АПА е наследник на основано през 1849 г. кооперативно сдружение на австрийски вестници. През 2021 г. агенцията отбеляза 75 години от създаването под настоящето си име на независимо обединение на австрийските вестници и Австрийската радио- и телевизионна корпорация ORF.

 

През 2010 г. АПА беше основен партньор на проведената във Виена Шеста световна среща на българските медии на тема "Новите Изток и Запад", която беше открита в тържествената зала на двореца Хофбург, в присъствието на над 150 журналисти, гости и официални лица.

Прочетено 295 пъти Последна промяна от Четвъртък, 21 Декември 2023 20:48
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…