All for Joomla All for Webmasters
Защо в Храма на Тезей във Виена няма...Тезей?
Наш гид е Десислав Паяков, роден във Виена.
Било е време, когато Храмът на Тезей във Volksgarten е бил с впечатляващата композиция Тезей убива кентавъра. Особеност на  храма в наши дни е, че вътре няма да откриете ...Тезей.
 
Скулптурната композиция Тезей убива кентавъра посреща своите гости на ... входа на Музея на история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) и е създадена от великия Антонио Канова (Antonio Canova) от Венеция. Тя е започната в 1805 г, и готова - в 1819 г.
 
Храмът е построен специално за скулптурата по същото време, и негов архитект е Петер фон Нобиле (Peter von Nobile). 70 години по-късно впечатляващата композиция е преместена в музея, а Храмът на Тезей се използва като изложбена площ.  
 
Защо все пак Тезей бе преместен в музея, а не остана в храма?
3 години след като великия италиански скулптор майстори статуята със сюжет от гръцката композиция, Канова умира. Любопитен факт е, че статуята е построена по заръка на император Наполеон и е трябвало да краси Милано, за да напомня за неговите военни успехи. С времето обаче, тя се превръща в символ на победата над Наполеон. 
 
Сюжетът е от гръцката митология: по време на една сватба в Елада, поканените кентаври под влияние на алкохола започнали да нападат другите гости. Легендарният герой Тезей, който присъства на тържеството, се намесва и побеждава в създалата се суматоха. 
 
При преместването на статуята се случва неприятен инцидент: каруцата, с която е транспортирана, се килва настрана и дясната ръка на Тезей се отчупва. И до днес може да се видят някои следи от пораженията. 
 
Volksgarten иначе е сред любимите паркове на виенчани.
 
Пред храма стои и до днес бронзовата статуя на гол младеж, гръцки атлет, наречена "Победителят". Тя е поставена там, след като Австрия след края на Първата световна война не е поканена да участва в олимпийските игри. Тогава тя се превръща в своеобразен символ на това, че спортът в алпийската страна отново е жив, както и спортния дух на нацията. 
 
Статуята "Победителят" е създадена от съшия склуптор, вдигнал паметник на Карл Луегер на Ринга. Отново интересна подробност е, че през 40-те години на миналия век, влиятелни виенчани се възмущават, че като децата от първи квартал играят, виждат гол мъж, и така се появява листо върху интимните части на статуята. 
 
През 70-те години на миналия век Volksgarten, и по-конкретно Храмът на Тезей (Theseustempel), бе място, където се събират хипари и други младежки групи, и много виенчани минават оттам, водени от любопитството си да видят отблизо едни хора, които намираха за "странни". 

 
 
 

 

Прочетено 153 пъти Последна промяна от Неделя, 09 Януари 2022 17:24
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…