All for Joomla All for Webmasters
Един световно уникален музей: Музеят на арт фалшификатите във Виена
 Той заема площ от 150 кв.м. и има 80 експоната като колекцията му се увеличава постоянно.
 
Музеят на арт фалшификатите във Виена (Das Fälschermuseum) е единствен в Европа и дори в целия свят. Той е разположен на площ от 150 кв.м.,т.е колкото един среден апартамент и има 80 експоната, като колекцията му расте постоянно. 
 
Музеят отваря врати през 2005 година и е частен: негови собственици са Диане Гробе (Diane Grobe) и нейният съпруг Кристиан Растнер (Christian Rastner), които го финансират почти изцяло със собствени средства. 
 
Директорката на музея Диане Гробе се запознава с познатия в германското пространство фалшификатор Едгар Мругала и това поставя началото на нейния силен професионален интерес към света на фалшификатите в изкуството. 
В музея можете да се запознаете с холандеца Хан ван Мегерен (Han van Megeren) и англичанина Томас Кийтинг (Thomas Keating). И двамата фалшификатори признаха публично, че им харесвало да подвеждат арогантни експерти в областта на изкуство.
 
Първият дори успя да продаде фалшификатите си на Гьоринг, а  след Втората световна война го изправиха на съд  като предател, който продава нидерландски национални съкровища на нацистите.
 
Той обаче успява да са защити, след като нарисува в съда класическа нидерландска картина в стила на Вермеер. Кийтинг дори закодира в картините си псувни, които се откриваха веднага при рентгеново изследване на картината. 
 
Интересно  също е, че фалшификатори като Конрад Куджо (Konrad Kujau) -  известен с фалшифицираните дневници на Хитлер, които дори успя да ги продаде на популярното германско издание Щерн- стана толкова прочут, че дори се появиха фалшификати на неговите фалшификати. 
 
За големите майстори на четката като Рафаело, Рембранд, Леонардо да Винчи се изискват редки материали и голямо техническо умение, затова фалшификаторите се насочват към по-модерните художници- Пикасо, Дали, Матис…, казва директорката на музея Диане Гробе. 
 
Музеят във Виена притежава и менте английска банкнота от Втората световна война, която е била изработена в концлагер. Цялата серия са били почти неразличими от истинската валута Нацистите си поставили за цел да подкопаят английската икономика, заливайки пазара с фалшиви пари.
 
Фалшификатори, работили в концлагерите обаче предвидливо сложили „отличен знак” като с карфици пробивали герба на Великобритания. По този начин, по-късно са били разкрити фалшивите банкноти, тъй като никой патриотичен англичанин би посегнал на герба по този начин. 
 
Фалшификатите изиграват и положителна роля, без тях не би имало днешния пазар на изкуство, ако не бяха те, смята собственичката на музея Диане Гробе. 
 
В наши дни най-много ментета в изкуството идват от Китай, или от САЩ, където предимно се фалшифицират литографии. Най-парадоксалното е, че пазарът предлага дори фалшификати на ментета, с които са известни Елмир де Хори (Elmyr de Hory) и Конрад Куджо. 
Музеят на фалшификатите във Виена притежава и прекрасно майсторско копие на  картина от Рафаело-  Мадона дел Белведере  от 1506 година, чийто оригинал е част от съкровищницата на Музея по история на изкуството.  
 
В музея има читалня, където посетителят може с часове да се остане и да се запознае с много богата библиотека и извадки от вестници и списания, които проследяват факти от дейността на различни фалшификатори. 
 
Ако  разгледате музея по-повърхностно, то ще сте готови за около 20-30 мин, но мнозина се заинтригуват от света на фалшификаторите и оставят тук с часове. 
 
Цената на 1 посещение 6 евро за възрастен, пенсионери и студенти. Децата до 10 г. влизат безплатно, а учениците от 11 г. до 18 г.- на половин цена, т.е 3.20 евро. Eто и адресът : 
 
Löwengasse 28

1030 Wien,

tel: +43-1-715 22 96 

 

Очаквайте интервюто с Диане Гробе, от която ще научите още за света на фалшикаторите и опасностите пред колекционерите днес. 

 
Светлана  Желева
Десислав Паяков

 .
 
 
 

 

Прочетено 446 пъти Последна промяна от Петък, 09 Юли 2021 21:12
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…