All for Joomla All for Webmasters
Защо Здравко Тренев иска да работи в България след завършването си във Виена?

Софиянецът Здравко Тренев е студент в Техническия университет във Виена.

Макар и още втори курс, бъдещият инженер с профил „Екология“ има идеи как в България специалистите да се справят със свлачищните процеси , да създадат екологична инфраструктура, да се борят с природните бедствия по-модерен и съвременен начин. 

 

Амбициозният младеж е завършил 91 НЕГ "Проф. К. Гълъбов" в София. Владее отлично немски и английски език.  Аналитичен и енергичен като всеки Водолей, Здравко е и дългогодишен състезател на клуб по конен спорт "Конкур“ с множество отличия. Тренира от 9-годишен в дисциплината обездка. 

 

Най голямото му предизвикателство в общуването с конете започва през 2018 г., когато семейството купуват коня Доренто – той е роден в Германия, породата му е холандски топлокръвен кон, селектиран еспециално за дисциплината обездка, обяснява Здравко Тренев пред БНР.

 

Конят Доренто има пълно родословие, като дядо му и прадядо му по майчина линия са световни шампиони в тази дисциплина. 

 

„Доренто имаше поведенчески проблем, когато го взехме и се наложи обучение, честно казано малко бавно ни се получиха нещата, но отношенията с конете са малко като при хората – с не всеки можеш да се напаснеш, но вече сме доста напреднали в това отношение.  

 

„Конете са от нашия свят, но те ни показват простодушно, че щастието е в малките неща – една милувка, една хубава дума, едно захарче...”, споделя още виенският студент.  

 

Здравко е Балкански и държавен шампион за 2013 и 2014 г., бронзов медалист от Балканските игри в Истанбул през 2015 г., също бронзов медалист и от държавните първенства през 2015 и 2017 г.  

 

Любовта му коня Доренто му помага да осъзнае, че заниманията по хипотерапия за деца с увреждания носят огромна полза и в бъдеще, ако има възможност, би се обучил като специалист в тази област. 

 

Хипотерапията е терапия за деца с увреждания чрез общуването с конете. "Участвал съм на такива уроци с деца на конната база до стадион „Славия“, после на конната база на Борисовата градина. Един урок протича около 40 минути и носи огромно удоволствие за децата.

 

А за това, че тази терапия помага, пример ми е една млада жена, без мобилност от кръста надолу след катастрофа с мотор. Тя след година занимания с хипотерапия, започна да движи частично левият си крак, което е доста впечатляващо", споделя Здравко Тренев. 

 

Здравко е втори курс във Виена специалност „Екологично инженерство“. Това е нова за Техническия университет дисциплина, но привлича Здравко, защото той се увлича от наука, енергията на бъдещето, иновативни и зелени технологии.  

 

След завършването си младежът е категоричен, че иска да работи в България, за да помага на българската природа и България изобщо. 

 

„Смятам, че в България има по-голяма нужда от екологични инженери, които да допринесат за нашата връзка с околната среда като цяло.

 

Бих искал в бъдеще да постигна повече за създаването на по-екологична инфраструктура, за превенция на природните бедствия, укрепване на свлачищата, които у нас са много, за предпазване от застрояването на българското Черноморие", категоричен е виенският възпитаник. 


 .
 
 
 

 

Прочетено 111 пъти Последна промяна от Неделя, 06 Юни 2021 20:07
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…