All for Joomla All for Webmasters
Българка  организира Международния ден на жените в математиката във Виена
Онлайн конференция на 12 май събира учени от целия свят. 
 
На 12 май 2021 г. ще се проведе онлайн конференция, с която Виена ще отбележи Международният ден на жените в математиката. Това съобщи за Sanus et salvus Диана Стоева от Австрийската академия на науките, която е в организационния комитет на събитието. 
 
Международният ден на жените в математиката се отбелязва с различни инициативи в света от 2019-та година. 
 
За 2021 вече има многобройни регистрирани събития по този повод, с които можете да се запознаете ТУК
Една от инициативите дава възможност за достъп до индивидуални безплатни прожекции на филма "Picture a Scientist" (регистрация ТУК). 
 
Защо 12 май? 
 
Мариам Мирзахани (Maryam Mirzakhani) е първата жена, която получава Филдсовият медал (Fields medal) за постиженията си в математиката.
 
Отличието й се връчва за за изключителен принос в областта на „Динамиката и геометрията на римановите многообразия и техните параметрични пространства“. ("the dynamics and geometry of Riemann surfaces and their moduli spaces"). 
 
Мариам Мирзахани е иранска математичка и професор по математика от университета в Станфорд, САЩ. Когато получава отличието е 37-годишна. 
 
Филдсовият медал се счита за най-престижната награда в областта на математиката. Той се присъжда по време на Международния конгрес по математика (веднъж на 4 години) за изключителни постижения на математици до 40-годишна възраст. 
 
За съжаление, Мариам Мирзахани загуби битката с рака през 2017 г. едва 40-годишна. През 2018 година бе предложено нейната рождена дата да бъде отбелязвана като Ден на жените математици.
 
От 2019 г. на датата 12 май се провеждат ежегодни събития, свързани с Международния ден на жените в математиката
 
„По този повод, ние организираме онлайн конференция на 12 май с научни доклади, панел дискусия и разнообразни възможности за общуване между участниците. 
 
Докладите са специфични, научно ориентирани към специализирана аудитория, и събитието е насочено към общността на учените в областта на обобщените фунции. 
 
 
Целта на конференцията е да улесни научното сътрудничество между учените, които работят в областта на обобщените фунции, и да се да насърчaт жените математици в ранния етап от тяхната кариера да представят първите си резултати и да продължат с научна кариера в тази област. 
 
Имайки предвид все още съществуващата огромна неравнопоставеност между мъже и жени в математиката, провеждането на такъв тип събития са от особена важност и целят подобряване на ситуацията в близките години", коментира Диана Стоева
 
Онлайн конференцията на 12 май 2021 г. ще събере учени от целия свят (Австрия, Америка, Белгия, Индия, Италия, Казахстан, Полша, Сърбия, Китай, и много други държави), които ще обменят опит и идеи във връзка с научните изследвания и по отношение на подкрепа и насърчаване на развитието на младите жени математици. 
 
В паузите са предвидени развлекателни дейности, планирани са виртуални разходки от Нови Сад и Виена, и други интересни занимания.

Прочетено 616 пъти Последна промяна от Четвъртък, 06 Май 2021 09:35
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…