All for Joomla All for Webmasters
Европейската агенция по лекарствата: Има връзка между ваксината и тромбозите
Великобритания спира да ваксинира хора под 30-години, европейският регулатор засега не прави такива препоръки. 
 
Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви, че е има"възможна връзка" между ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет срещу COVID-19 и "много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци, съчетани с ниски нива на кръвни тромбоцити" при хора, които са я получили.
 
Европейският регулатор обаче подчерта, че "общите ползи от ваксината са по-големи от рисковете от странични ефекти", информира "Ройтерс". 
 
Има връзка между ваксината на AstraZeneca и редките форми на тромбози, но не знаем каква, според Марко Кавалери, началник на департамента за Ваксина в Европейската агенция по лекарствата пред италианския вестник „Il Messaggero".
 
Д-р Марко Кавалери каза "според мен сега можем да кажем, че е ясно, че има връзка с ваксината", въпреки че остава неясно какво причинява такава реакция. 
 
"Сред ваксинираните има повече случаи на церебрални тромбози...сред младите хора от това, което очакваме", добави той. 
 
През миналата седмица ЕМА оповести анализа си , в който се казваше, че тромбозите са по-често сред жени до 55 години. EMA отбеляза, че повечето от съобщените случаи са "настъпили при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията" и подчерта, че наличните понастоящем доказателства не са потвърдили "специфични рискови фактори". 
 
Нежеланата реакция е по-честа и то 2 седмици след първата имунизация. От ЕМА предупреждават, че могат да се появят задух, болки в гърдите, подуване на краката, трайни болки в стомаха, силно главоболие и замъглено зрение. В такива случаи трябва незабавно да се потърси лекарска помощ. 
 
Междувременно Германия, Франция, Испания и Холандия ограничиха приложението на ваксината само до възрастното население, припомня Гардиън.
 
Миналия петък английската агенция по лекарствата пък оповести, че в страната е имало 30 случая на усложнения и 7 смъртни случая след тромбози.
 
Великобритания няма да ваксинира с AstraZeneca хора под 30-годишна възраст. Страни като Дания и Норвегия пък преустановиха  изцяло ваксинирането с AstraZeneca. 
 
Изпитването на ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус при деца във Великобритания е спряно, докато регулаторите разследват съобщения за кръвни съсиреци сред пълнолетни имунизирани с препарата.
 
Университетът в Оксфорд заяви, че от самото проучване не са възникнали опасения за безопасността. Но той чака повече информация от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, преди да продължи с ваксинациите, предаде independent.ie. 
 
"Научната оценка на EMA подкрепя безопасното и ефективно използване на ваксините срещу COVID-19", заключи агенцията, като допълни: "Що се отнася до всички ваксини, EMA ще продължи да наблюдава безопасността и ефективността на ваксините и да предоставя на обществеността най-новата информация."
 .
 
 
 

 

Прочетено 533 пъти Последна промяна от Сряда, 07 Април 2021 20:02
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…