All for Joomla All for Webmasters
Как виенчани се сбогуваха със „Златната Аделе”?
Картината е наричана австрийската Мона Лиза.
Виенчани и до днес помнят сбогуването си с картината „Златната Аделе „(„Goldene Adele“) на Густав Климт през 2006 година.
 
Оригиналното й наименование е „Портрет на Аделе Блох Бауер”( Adele Bloch-Bauer I), но австрийците обично я наричат " Златната Аделе".
 
По това време тя е най-скъпата картина на света, оценена на 135 млн. долара. Тя е купена от бизнесмена  и собственик на марката Есте Лаудер (Estée Lauder) - Роналд Лаудер, който по времето на президента Роналд Рейгън бе посланик на САЩ в Австрия. 
 
Картината „Златната Аделе” има история, изпълнена с много превратности. След като я получава от Климт, Аделе Блох- Бауер, която умира през 1925 г, я „завещава” на двореца Белведере.
 
Оказва се обаче, че картината не е нейна собственост, а на съпруга й Фердинанд Блох-Бауер, известен банкер и фабрикант. По времето на нацизма Фердинанд Блох-Бауер бяга в Швецария, а картината е открадната от хитлеристите под предтекст, че Блох-Бауер има данъчни задължения в Австрия.
 
След войната картината отново е върната и е изложена пак в Белведере. 
 
През 1998 г. известният журналист и тогавашен издател на сп. "Profil" Хубертус Чернин (1956-2006), който произхожда от една от най-влиятелните аристократични фамилии в Австрия, публикува серия от статии за пет картини на Климт, в които оборва твърдението, че картината „Златна Аделе” е дарена от съпрузите Блох- Бауер на държавата.
 
След неговите статии в Австрия излиза Закон за реституция на арт творби и картината е трябвало да бъде върната на племенницата на Аделе - Мария Алтман, която  по това време живее в Ню Йорк.
 
Алтман е австрийка емигрантка, която сполучливо влезе в съдебен процес против австрийската република, в който получи обратно 5 много прочути картини на Густав Климт. 
 
Мария Алтман умира през 2011 г., като междувременно продава на Нойе Галери Ню Йорк (Neue Galerie New York) великолепната картина „Златна Аделе”.
 
По–късно бе направен и едноименен художествен филм, в който актьорът, който играе Чернини, сравнява Златната Аделе с Мона Лиза, наричайки я "австрийската Мона Лиза". 
 
За последно на 5 февруари 2006 г. виенчани имаха възможност да се сбогуват с картината „Златната Аделе” в Белведере. Мнозина помнят километричните опашки с хора, дошли от цяла Австрия да видят картината в целия й блясък. 
 
Интересът към Густав Климт винаги е бил много голям. Художникът е Malerfürst, особняк, в ателието си е облечен само с ро´ба, а край него винаги има голяма компания от интересни момичета и жени.
 
Той прокарва Виенския сецесион, като се отделя  от консерватизма на Кюнстлерхаус, заедно с влиятелен кръг от приятели и съмишленици -  Ото Вагнер, Коломан Мозер, Йозеф Хофман и други, които са архитекти, дизайнери, художници. 
 
Тяхната цел бе да се създават и обменят идеи с творци извън Австрия, обновявайки декоративното творчество, а също и да съединят в едно архитектура, дизайн и живопис.
 
И модата в Австрия на прогресивните заможни в далечната 1900 година бе да имат ансамблово обзавеждане: домове, проектирани от Йозеф Хофман, картини на Климт и други художници от това течение, мебели на Коломан Мозер ... 
 
Виенчани шеговито наричат сецесиона „, Зелката”, тъй като куполът бе създаден от златни листа. И това бе първата Галерия за съвременно изкуство  във Виена. 
 
Климт подобно на Ван Гог, е повлиян от японското изкуство. Във вила Климт може да се видят няколко негови японски вещи, той купува също японски картини и дори една японска броня. 
 
Климт и компания са тези, които запознават виенското общество и с френските импресионисти: Моне, Мане, Реноар, Писаро, Сисле и др. 
 
Още приживе Густав Климт (1862–1918).е имал честта да бъде обичан от виенчани за разлика от Егон Шиле, който е считан за по-скандален с неговите провокативни кокалести актове. 
Десислав Паяков

 .
 
 
 

 

Прочетено 112 пъти Последна промяна от Сряда, 07 Април 2021 23:57
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…