All for Joomla All for Webmasters
Картина на Климт се завръща във Виена за първи път след 100 години
 Една от последните картини на Густав Климт, "Дамата с ветрило", ще бъде изложена в музея "Белведере" от 25 март 2021 до 13 февруари 2022. 
 
В първата част на изложбата картината ще бъде представена заедно с други недовършени творби на художника, докато втората част, която ще бъде открита през октомври, е посветена на влиянието на японското и китайското изкуство върху по-късното творчество на Климт, съобщава Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.
 
Мистериозната дама с ветрилото
От картината лъха изискана елегантност, мъдрост и дистанция, отразяваща се само в едва забележимата усмивка.
 
Но коя е жената, изобразена от Климт? Със сигурност може да се каже, че това не е някоя от известните дами от виенското висше общество от онова време, които също са често рисувани от художника.
 
Предполага се, че за тази картина е позирал един от моделите на Климт, който той е използвал и за други портрети. Макар и недовършена, творбата въздейства изключително силно с интензивните си цветове.
 
Кураторът Маркус Фелингер открива сходства между съблазнителната поза и загатнатата голота на модела със силно изразената еротика при "Юдит", но посочва, че в това произведение се забелязва промяна на стила на Климт в посока експресионизъм. 
 
Мистерии около собствеността на картината
Според най-новата информация „Дамата с ветрило“ е изложена за последно пред публика във Виена през 1920 г., като тогава тя е предоставена от индустриалеца Ервин Бьолер.
 
Картината е собственост на фамилията Бьолер в Швейцария от 20-те години на миналия век. Предполага се, че през 50-те години на миналия век австрийският колекционер Рудолф Леополд е купил картината от тях.
 
В началото на 90-те картината се появява в САЩ, където е продадена на търг. След това властите започват разследване срещу неизвестно лице за нелегален износ на произведение на изкуството, но делото е спряно поради невъзможност да бъдат идентифицирани виновните.
 
Настоящият собственик не е бил запознат с предисторията на собствеността. За да може след толкова години картината да бъде изложена във Виена, австрийската държава гарантира правата на собственика, включително и връщането на картината след закриването на изложбата.
 
 .
 
 
 

 

Прочетено 422 пъти Последна промяна от Сряда, 17 Март 2021 15:56
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…