All for Joomla All for Webmasters
Швейцарски туристически кораб стана плаващ пункт за ваксинации
От услугата могат да се възползват хиляди жители на градове, разположени около Боденското езеро.
 
89-годишен туристически кораб, който стои неизползван заради пандемията от коронавируса, бе превърнат от началото на февруари т.г. в пункт за ваксинации за хиляди жители на градове, разположени около Боденското езеро (езерото Констанц) между Германия, Швейцария и Австрия. 
 
Предвиденият за 500 пътници кораб "Тургау" обикновено превозва туристи и пътници между германските и швейцарските градове, разположени на третото по-големина езеро в Европа. През изминалите седмици корабът послужи като плаващ център за имунизации за северните швейцарски градове Романсхорн, Арбон и Кройцлинген. 
 
Местни служители подчертават колко практично е това решение с кораб, който може да плава от пристанище до пристанище, а някои местни жители започнаха да го наричат "ваксинационно вапорето" (от италиански - бел. ред). 
 
"Чувал съм за кораби, на които отиваш, за да ядеш фондю или спагети, но за пръв път чух за кораб за ваксинации", заяви пред журналисти швейцарският здравен министър Ален Берсе.
 
На борда на кораба "Тургау" има два пункта за ваксинация с капацитет 24 души на час - по един човек на всеки пет минути - или 168 души на ден при седемчасова смяна. С пристигането на повече ваксини в Швейцария пунктовете могат да станат осем. 
 
През първата седмица корабът акостира в Романсхорн, исторически център за продажба на зърно на брега на езерото, а след това за две седмици e в по-големия град Кройцлинген. 
 
След още една седмица в близкия Арбон, корабът ще се завърне в Романсхорн, за да могат ваксинираните там да получат втората доза. 
 
Кантонът Тургау първоначално обмисляше създаването на ваксинационни центрове в автобуси, но накрая спря избора си върху неизползвания туристически кораб. 
 
Както и другаде в Европа, районът на Боденското езеро, който разчита на туризма, е тежко засегнат от пандемията. 
 
Граничната ограда, издигната временно между прилежащите градове Констанц в Германия и Кройцлинген в Швейцария, миналата година седмици наред разделяше семейства, приятели и влюбени двойки. 
 
Първият етап от ваксиниране на борда на "Тургау" е планиран да продължи 12 седмици, каза Адриано Мари, ръководител на ваксинационните центрове в Тургау, управлявани от компанията за частно болнично лечение "Хирсланден", филиал на базираната в  Южна Африка "Медиклиник".  
 
Той се надява, че няма да бъде необходимо удължаване на "имунизационния курс" на кораба. "Да се надяваме, че дотогава нещата ще се поуспокоят и корабът ще може отново да превозва пътници по редовния си маршрут", каза Мари.
 .
 
 
 

 

Прочетено 114 пъти Последна промяна от Петък, 26 Февруари 2021 19:48
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…