All for Joomla All for Webmasters
Иновативен неинвазивен метод  при ранен стадий на рак на простата си пробива път
Става дума за системата за провеждане на радиохирургия при ранен простатен карцином.
 
Иновативен неинвазивен метод на лечение при ранен стадий на рак на простата си пробива път както в немскоговорящото пространство, така и в България. 
 
Става дума за системата Varian Calypso за провеждане на радиохирургия при ранен простатен карцином. Тя улавя и най-малкото движение на простатата чрез три миниатюрни магнита, поставени в тумора, и подава информация в реално време към линейния ускорител (машината, която облъчва).
 
Ускорителят коригира насочваните лъчи така, че туморът в простатата да бъде облъчен изключително прецизно, като в същото време бъдат пощадени и предпазени здравите околни тъкани. 
 
Системата Калипсо е подходяща за провеждане на лечение при пациенти с ранен рак на простата и е алтернатива на хирургичното лечение. 
 
Пациентите и лекарят вече могат да избират от няколко метода на лечение. До момента основните методи за лечение бяха хирургичния, перкутанното лъчелечение и брахитерапията.
 
С Varian Calypso System времето на терапия се съкращава сериозно ипациентът преминава през само пет процедури на лечение, при липсата на странични лъчеви реакции. 
 
Рискът от поява на рак на простната жлеза се увеличава с възрастта, споделят специалистите. Над 80 на сто от карциномите на простатата се диагностицират при мъже, навършили 69 години.
 
Всеки мъж над 50 години трябва всяка година да прави профилактичен преглед. А ако са налице някакви оплаквания - задължително да посети уролог. 
 
Простатният карцином е втората причина за смъртност при мъжете след белодробния рак. Именно заради това профилактиката заема водещо място в борбата срещу заболяването, особено ако има фамилна обремененост, т.е пациентът има баща, чичо, дядо или друг близък роднина, който има такова заболяване. 
 
В България Онкологичният център в МБАЛ “Уни Хоспитал”- Панагюроще е единственият на Балканите, 8-ят в Европа и 11-ят в света, в който се прилага този тип лечение. 
 .
 
 
 

 

Прочетено 166 пъти Последна промяна от Неделя, 28 Февруари 2021 22:47
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…