All for Joomla All for Webmasters
Край на белодробните трансплантации за българи в Австрия

АKH- Виена информирали българската страна, че на централно държавно ниво е било взето решение да не се извършват повече операции на никакви пациенти от чужбина.

28-годишната Илияна Христова, която буквално преди дни получи нов бял дроб във Виенската университетска клиника, ще е последният български пациент, който ще бъде трансплантиран тук. Досега във Виена е извършено присаждане на чужд бял дроб на 9 българи. 

 
AKH- Виена, която до момента беше единственото място, с което България имаше споразумение да се правят трансплантации на българи, е съобщила преди около месец, че няма капацитет да поема пациенти от чужбина. 
 
Българските пациенти, които чакат за трансплантация (18 души) отново са изпратени пред патова ситуация. В момента българската страна търси варианти за лечението им в други европейски клиники, но още не са намерени. В България пък тези операции не се правят. 
 
В началото на 2019 г. , при сключване на споразумението с AKH - Виена здравните власти съобщиха, че 5-ма българи, чакащи за белодробна трансплантация, ще дойдат тази година на прегледи в Клиниката по белодробна хирургия на Университетската болница в Австрия, според спешността на случаите им. Тези, които трябва да бъдат трансплантирани, ще бъдат включени в листата на чакащите на донорската мрежа Евротрансплант и ще могат да бъдат оперирани при наличието на орган. 
 
Преди месец обаче от клиниката във Виена информирали, че на централно държавно ниво е било взето решение да не се извършват операции на никакви пациенти от чужбина. До това се стигнало, тъй като е налице недостиг на донори и увеличаване на чакащите за трансплантация австрийци. В Австрия годишно се извършва 120 присаждания на бял дроб. 
 
България вече водила разговори с няколко европейски болници евентуално да поемат български пациенти, но до момента няма резултат, казаха от  отдел"Медицински надзор" на българското здравно министерство. 
От институцията допълниха, че договорът за обучение на български медици остава в сила и екипите ще заминат според вече договорения график, отбелязва в. Дневник.

Прочетено 511 пъти Последна промяна от Четвъртък, 08 Август 2019 12:11
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…