All for Joomla All for Webmasters
Австрия затяга достъпа до следване за българи
Документите за следване в Университет Виена вече ще се приемат, ако кандидатът има диплома за немски език на ниво поне А2.
Записването за следване в Австрия още през новия летен семестър  2019 г. ще става по-трудно. Поради промяна в Закона за висшето образование кандидат-студентите от летния семестър при подаване на молба за следване на немски език трябва да представят сертификат за владеене на езика на ниво минимум А2. Така те ще могат да бъдат допуснати до т.нар. Vorstudienlehrgang – предварителен курс, който дава възможност бъдещите студенти да надградят езиковите си познания до ниво С1 – истинската предпоставка за записване като студент. За новостите алармираха от Студентското настоятелство към Университет Виена (Universität Wien).
Това означава на практика, че български ученици или други потенциални студенти, които в родината ни не са учили немски език или имат ниво по-ниско от А2, няма да имат право да подават каквито и да било документи за следване в Университет Виена. 
От есента на 2019 година влизат и други ограничения за достъпа до Университет Виена. Новите преговори за бюджета между Министерството на образованието, науката и изследователската дейност и университетите са довели и до допълнителни рестрикции за следване тук от зимен семестър 2019/2020 година. 
Броят на местата за следване в Университет Виена се намалява поради въвеждането на допълнителни приемни изпити. Тези ограничения се определят от Студентското настоятелство като „механизъм за изключване, който ще засегне бъдещи и потенциални студенти от финансово по-слаби семейства.” 
Новите мерки засягат предметите „Химия”, „Правни науки”, „Преводачески науки”, „Англицистика”, „Журналистика и масови комуникации”, „Политология”, „Социология”, „Културология”, „Социална антропология”. 
Генерално погледнато, бакалавърските специалности с приемни изпити стават общо 17. Сроковете за заявка започват от март 2019 година. 
Ограничения на местата ще има и в определени магистърски и докторантски програми.
 
Прочетено 1108 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:29
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…