All for Joomla All for Webmasters
Безобидна болест ли е дребната шарка?
Само от началото на годината в Австрия са се разболели 62 души. Инфекцията може да завърши смъртносно. 
Дребната шарка се разпространява все повече и повече. През 2019 г. особено засегната е Украйна, само от началото на годината 23 хил. случая, предимно заради пропуквания в имунизационния календар, твърдят специалистите. Допълнително други 1000 случая идват от Франция, Гърция, Грузия, Италия, Сърбия и Русия. 
 
В Австрия от началото на годината са съобщени за 62 случая на морбили.
41 хил. нови случая на болестта са регистрирани само в първата половина на 2018 г., като доказаните смъртни случаи са 37, сочи статистика на Световната здравна организация (СЗО). 
 
За сравнение, през 2017 г. броя на заболелите в цяла Европа е 23.927 случая,  а през 2016 г. – едва 5.273.  
Eдин на 1000 пациенти умират от дребната шарка. 20 от 100 заболели получават тежки усложнения, като в най-лошия случай се стига до хронично възпаление на мозъка, познато на лекарите като субакутен склерозиращ паненцефалит. Той може да се появи от 6 до 8 години по-късно след разболяването от дребна шарка  и почти винаги е смъртоносен. Най-често засегнатите са деца под 2-годинки, които са били заразени с болестта. 
 
Битува мнението, че морбилито едва ли не е безобидна детска болест, но това е фатална заблуда, посочва изданието Gesundheitstrends. Възрастните се разболяват също така, както и децата. Болестта не изгражда имунитет. 
 
Според експерти, със сигурност, голяма част от случаите се дължат на противниците на ваксините (антиваксърите). Скептицизмът за имунизациите през последните години драстично се е покачил (4 на сто в Австрия). 
 
Болестта може симптоматично да се лекува, а имунизацията се стича за единствен начин човек да се предпази от нея. Имунизацията обаче не се препоръчва на пеленачета, раковоболни и хора с отслабена имунна система.  
 
Двувалентната ваксина може да се слага на бебето след  10-ия месец, а реимунизация – по всяко време да се направи. Ваксината се понася много добре, възможни са локални зачервявания и възпаления на мястото на поставянето й, посочват специалистите в Австрия.
 
Според българския имунизационен календар, за изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години. „Сложат ли ви ваксината два пъти, имунитета срещу болестта е сигурен”, смятат здравните специалисти.  
Прочетено 742 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:35
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…