All for Joomla All for Webmasters
Детската шарка превзема Европа

В Австрия здравните власти съобщават за 62 случая, а през миналата година броят им е бил 95. 

Броят на заболелите от дребна шарка на Стария контитент е нараснал неимоверно, сочат данни на Световната здравна организация ( СЗО).

Само през първата половина на 2018 година повече от 41 хил. възрастни са се заразили с болестта. През миналата година  техният брой е  бил 23 927 души, а през 2016 г. е имало едва 5 273 заболели. 
 
В Австрия здравните власти съобщават за 62 случая, а през миналата година броят им е бил 95. 
 
„След ниския брой на заразените през 2016 г. преживяваме едно драматично почакване на инфекции и огнища на болестта”, казва експертите на СЗО. Всичките 53-и страни- членки на организацията в региона са били призовани да предприемат адекватни мерки, за да се спре по-нататъшното разпространение на морбили. 
 
Доброто здраве на всички започва с имунизацията, припомнят още СЗО. Повече от половината от разболелите се от детска шарка са в Украйна – над 23 хил. души, понеже в хода на военните конфликти рутинните ваксинации и рутинните наблюдения на пациентите са били прекъснати.
 
Бум на болестта обаче има още във Франция, Грузия, Гърция, Италия, Русия и Сърбия , според доклада на СЗО.
Регистрирани са поне 37 смъртни случая.
 
От болестта страдат както деца, така и възрастни. 
 
Морбилите е вирусно заболяване, което се разпространява лесно. За да се избегне изубхването на епидемия, трябва 95 на сто от населението от всички възрастови и социални групи да бъдат ваксинирани, посочват експерти на СЗО. 
 
Заболяването прилича на тежка настинка, която се влошава. Очите са зачервени и насълзени. Ако дръпнете долния клепач, ще видите, че е огненочервен. Температурата обикновено се повишава с всеки изминал ден. Обривът най-често се появява към 4-тия ден, когато температурата е висока. 
 
Първоначално обривът започва зад ушите, по лицето и шията, и прогресира надолу, бързо обхващайки тялото и крайниците.
Дребнопетнист, съставен от малки червени пъпчици, избледняващи при натиск, с тенденция за сливане, така че кожата заприличва на географска карта, с незасегнати участъци между тях. Дланите и ходилата не се засягат.
 
Лицето на болния има характерен вид – обрив по бузите, подути клепачи, сълзящи,зачервени очи.
 
Да се избягва пътуването с деца под една годинка до Сърбия, Гърция, Италия, Украйна, Франция,  защото още не са имунизирани, съветват още здравните експерти.   
 
При съмнения за морбили или появата на нехарактерни симптоми задължително се обадете на личния лекар по телефон като го информирате, че искате преглед. Целта е да се предотврати пренасяне на заразата в чакалнята и кабинета.
 
Пролуки в имунизациите се считат за причина за появата на болестта. В Австрия подобни пробиви има главно при децата, родени от 2008-2010 г. и при  по-големите, родени през 90-те години. Допълнително около 1/3 от 15-30- годишните са все още неимунизирани втори път и това са повече от 500 хил. души.
 
Броят на имунизираните хора в Австрия както преди, така и сега не е достатъчен, за да се изкорени болестта в алпийската република. За да стане това е необходимо броят им да е около 95 на сто от населението. 
 
Австрийската имунизационна програма препоръчва 2 имунизации в разстояние на четири седмици срещу болестта. Тя е позната като MMR (морбили, заушка и рубеола). Слага се след навършване на 10-месеца на бебето и по възможност преди 2-рата му годинка. „Сложат ли ви ваксината два пъти, имунитета срещу болестта е сигурен”, казват здравните специалисти. Ваксината е безплатна.

Прочетено 1161 пъти Последна промяна от Сряда, 20 Март 2019 07:01
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…