All for Joomla All for Webmasters
Австрия развива 3D биопринтери за човешки тъкани. България също.
Водещи за алпийската република са учени от MedUni - Инсбрук, а в България –фирма ”Принтиво”.
Технологиите в медицина напредват стремглаво. Последният хит са 3D биопринтери за човешки тъкани. Водещи за алпийската република са учени от MedUni- Инсбрук, а в България –фирма ”Принтиво”, която работи върху създаването на човешка кожа и тъкани. Зад нея стоят студентът по медицина Ваньо Везиров, молекулярният биолог Розалия Циканделова и инженерът Радостин Стефанов. 
Индустрията на биопринтирането тепърва ще се популяризира. Какво представлява тя и за какво ще служи? Научна фантастика ли е или все по-честа реалност?
10 неща, които трябва да знаете за това как  3D биопринтерите работят и какво създават, пояснява изданието 3dprintingindustry.com
1. Снимките от компютърната томография могат да служат като дизайн за компютърно проектиране.
Вместо да се създаде модел на орган или на тъкан от нулата, учени и инженери могат да използват ядрено-магнитния резонанс или снимката от компютърен томограф , за да създадат 3D модел , който да бъде изпринтиран. Например , докато създават 3D модел на сърцето на младо момче, който лекарите могат да използват за хирургия, учени от Университета от Луисвил, (Кентъки), САЩ са използвали компютърния томограф , за да направят 3D дизайн модела. Дори вече има специални уебсайтове, които имат инструкции, описващи как да се превърне снимката от компютърен томограф в 3D биопринтинг модел.  
2. Фирма „Органово” (Organovo) е направила първия комерсиален биопринтер, наречен  NovoGen MMX, който е първият 3D биопринтер в света. Той има две работни глави за печатане. Едната поставя човешки клетки, а другата – хидрогел или друг тип матрица. 
Опити на Университета в Лейк Форест, Калифорния са били вдъхновени от Engadget –традиционните мастилено-струйни принтери. Принтерът позволява на множество клетъчни типове и компоненти да бъдат използвани за принтиране. В  ранните форми на технологията клетките са се поставяли в истинските стени на контейнерите за „мастило” и принтерите са били програмирани да поставят клетките в определен ред. 
3. Клетките се използват като „мастило”.
Веднъж щом един дизайн на тъкан е избран, компанията прави биомастило от клетки. Използвайки NovoGen MMX биопринтера, клетките се разполагат между слоеве на водна основа, докато тъканта не се построи. 
4. Стволови клетки също се използват в биопринтирането. Те могат лесно да се приспособят към тъканите и са атрактивна опция за биопринтирането на различни органи и кости. 
Учени от Университета в Нотингам, Англия са експериментирали със построяване на заместители за кости, „облечен”и в стволови клетки, които се развиват в тъкани след време. Учените са посочили, че „поправка” със стволови клетки за комплексни тъкани като тези, които съставят сърцето или черния дроб също е възможно. „Трудно е да се използват стволови клетки да изградят тези органи, но може би е напълно възможно с Трудно е да се използват стволови клетки да изградят тези органи, но е напълно възможно с 3D биопринтиране”, коментира изследователският екип. 
5. Биопринтирането е по-сложно от друго 3D биопринтиране. Нека обясним процес в малко повече детайли. Да вземем случаи когато биопринтер се използва да се направи чернодробна тъкан, който е един от най-първите експерименти в биопринтирането. Паренхимни клетки се зареждат в спринцовка. В друга спринцовка се смесват и слепват непаренхимна тъкан и хидрогел с цел да се създаде ” биомастило”. Биомастилото образува слой в „стъкло на Петри” и чернодробните клетки 
запълват остатъка от стъклената паничка. Когато клетките са сложени в инкубатор те се слепват още повече, за да образуват пълната чернодробна тъкан.
6. Има много други материали, които се използват в биопринтирането. Клетките не са алфата и омегата на биопринтирането.
Много учени все още прибягват до биоразградими или биосъвместими материали, които могат да бъдат използвани да се „построят” или да се„поправят” части от тялото или повредени участъци. 
Материали за биопринтиране, които могат да  подобрят кости, хрущяли и кожа са също толкова важни за бъдещето на технологията. Някои от материали включват определени видове гъвкава пластмаса , напр. която е използвана за изкуствена трахея, шини за дихателна тръба, шини за трахея и др. Или пък титаниев прах  от който се правят импланти за челюсти. 
7. 3D биопринтирани тъкани за фармацевтично проучване
Тъй като технологията не е толкова напреднала все още да се създаде цял орган,  мостри от тъкани са чудесни да се тестват лекарства или други, вместо да се използват хора или морски свинчета. Биопринтирането може да даде много по-евтина и етична опция, която все още е достатъчно точна, тъй като мострите от тъканта са направени от човешки клетки. 
8. Производството на клетки не е нищо ново.
От години учените произвеждат клетки в лаборатории като кожна тъкан, кръвоносни съдове и други клетки от различни органи. Растежът на клетки в „стъкло на Петри” не е нищо ново и науката в тази област постоянно прави прогрес. Така или иначе 3D биопринтиране предлага възможност да се изпечата цял орган, а не просто парченца от него. То също може да намали разходите от тези процеси заради клетките и другите използвани биоматериали. 
9. Принтирането на мрежата от вени обаче е голяма пречка за биопринтирането. 
Съдовата система е голяма пречка за 3D биопринтирането на органи, защото те трябва да имат система от вени, капиляри и артерии. Те са необходими да доставят хранителни вещества и да премахва отпадъка генериран от клетките.  
Една опция е да се остави пролука в 3D принтираната тъкан за вени, които да бъдат добавени по-късно в процеса, но учените сега се опитват да намерят начин как да изпринтират кръвоносни съдове. 
10. Тялото все пак може да отхвърли 3D отпечатаните клетки .
Във всяка трансплантация и хирургическа интервенция има риск тялото да отхвърли органа или клетките. Това също може да се случи ако част от някой участък  от нашето тяло се прехвърли в друга част на нашето тяло. Органът или парченцата тъкан също трябва да има време да се интегрира в тялото след имплантацията ( вграждането).
Понеже технологията за 3D биопринтиране е толкова нова, че лекари и инженери не са стигнали до тази точка, но е важно тези рискове да бъдат отчетени на достатъчно ранна фаза. 
Константин Димов
Прочетено 356 пъти Последна промяна от Петък, 01 Февруари 2019 13:58
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…