All for Joomla All for Webmasters
Различните коледни базари на валдорфските училища
Посетете Коледния базар на валдорфското училище ”Рудолф Щайнер” в 23-и бецирк - Виена.
По правило той започва с Първият Адвент и отброява дните до Рождество Христово. 
На фона на бързащите, ставащи все по-комерсиални коледни базари (навсякъде по света), валдорфските училища се опитват да запазят светлия дух на Рождество Христово в рамките на четирите седмици Адвент. И тази година едно от най-знаковите училища за валдорфската педагогика –„Рудолф Щайнер” в Маурер (23-и бецирк) на Виена, основано през 1968 г., прави своя двудневен фест според традицията, с началото на Първия Адвент.
Коледният базар в училището (в което работи и български преподавател Таня Ханна)  е едно от най-вълнуващите събития за всички. В него участват не само родители, но идват техни близки и приятели, а многобройни гости, не само поддръжници на валдорфското обучение. 
Коледната атмосфера тук е наистина незабравима! На базара майки, баби и дядовци бързат да донесат дъхави домашно направени сладкиши, сандвичи, торти, а междувременно трапезариите се превръщат в рог на изобилието. На училищната столова осетителите чинно чакат, докато валдорфските ученици им „вземат поръчките”. Така със своята лепта за вкусните минихапки присъстващите подпомагат валдорфското училище. 
 
В предлагането на коледната почерпка се включва също и персонала от школската столова с професионално направени супи (от тиква, зеленчукова, гулаш), различни сандвичи (най-често с ауфщрих), както и с порции от гъска. Поръчки валят още и за кафе, горещо какао, руски чай, разбира се за пунш, печени бадеми, вурстове. 
Акцентът на посещението обаче са изложителите и техните невероятни щандове, с продукти и изделия. На първо място се предлагат различни храни, произведени по биодинамичен начин. Много от тях носят марката Demeter. Като че ли най-бързо свършват мушмулите и …китайският ямс, който е много полезен. 
Наред с професионалните изложители на пчелен мед, учениците от училище „Рудолф Щайнер” предлагат и собственоръчно произведения от тях мед. (Подобна инициатива имат и в частното училище Sacré Coeur-Виена, където учениците също се учат да бъдат пчелари, а кошерите им са на покрива на сградата). 
 
Да, на много базари във Виена се предлагат изделия от филц, вълна, стъкло, дърво, хартия, коприна, лен, керамика, но точно тук можете да разберете защо валдорфските кукли се правят само от естествени материали и …нямат оформени очички (това го прави детето, когато си я купи или му я купят), защо вълната е предпочитан материал днес, както е била в миналото и много още.
Едни от най-хубавите коледни венци (Adventskranz) могат да се купят оттук. 
 
Гостите на училището могат да си намерят тук интересни книжки както от езотеричната книжарница, така и втора употреба. 
Има и още много прекрасни изложители, инициативи и моменти, за които няма да разказваме, за да .сте заинтригувани да дойдете. Изживяването е прекрасно и много зареждащо, с много глъчка, пунш от джинджифил и светлия дух на Коледата. 
 
Запазете си тези дати:
30.11. 2018 г ( петък)  - от 17 до 22 часа
1.12.2018 г. (събота) -10-18.30 часа
 
Адресът:
 
die Rudolf Steiner-Schule Wien-Mauer, 
Endresstraße 100, 
1230 Wien, 
Telefon 01/8881275, 
 
der Waldorf-Kindergärten, 
Endresstraße 113 und Marktgemeindegasse 42, 
1230 Wien, 
Telefon 01/888 06 47.


Ето и още някои инициативи на Валдорфските училища ТУК:

Прочетено 283 пъти Последна промяна от Неделя, 18 Ноември 2018 19:27
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…