All for Joomla All for Webmasters
България е дала на чужди клиники средства за 5-6 Локомата, без да има още собствен

Д-р Анелия Хохвартер в интервю за БНР заедно с актьора Христо Мутафчиев, доц. Иван Чавдаров и водещата Ива Дойчинова. 

Интересна дискусия се завъртя в петък в студиото на БНР за кампанията „Локомат за България” и за рехабилитацията. В ефира прозвучаха много идеи, като на разговора, за съжаление, не присъства представител на здравното министерство, който по здравословни причини не можел да дойде. Присъстваха обаче д-р Анелия Хохвартер, която специално пристигна от Виена за участие в очакване на открит разговор с институциите, известният актьор и активист Христо Мутафчиев и доц. д-р Иват Чавдаров, директор на Специализираната болница за лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа в София. 

Актьорът Христо Мутафчиев изрази мнението, че ако в България е имало Локомат за възрастни, той е щял да се движи сега много по-добре. Той е потърсил лечение в Турция и Израел, а страната ни с това, че изпраща за рехабилитация толкова хора в чужбина досега е загубила средства с които е можело да бъдат закупени 5-6 Локомата. Отделно  около бъдещия Локомат трябва да се направи цял един център със съответните специалисти и логистика.
Доц. Иван Чавдаров потвърди, че уредът е незаменим за деца с церебрална пареза и разказа, че в неговата клиника той се използва много успешно. Той е на мнение, че всяка болница е търговско дружество и сама трябва да прецени дали иска да има локомат или не. Д-р Анелия Хохвартер контрира, че една дарителска кампания не може да се ръководи от търговски интереси, а да се работи за благото на пациента.
Бе предложено още Локоматът да е позициониран в една университетска държавна болница, където обслужването и работата се ръководят от други фактори.
Според д-р Хохвартер, че в рехабилитацията трябва да се надгражда. Тя отново припомни, че медицинският робот променя качеството на живот на хората, които имат нужда от него. Досега в кампанията й са събрани 60 хил. лв .и 12 хил. евро. В отговор на журналистически въпрос известната лекарка от Виена отново припомни кореспонденцията си с институциите в България. Тя заяви, че няма нужда от потупване по рамото и общи фрази като ”Браво, браво!”, „ Чудесен човек сте”, а иска да види ангажираност и единение по въпроса.
Заключителните думи на водещата Ива Дойчинова бяха, че това са някои от предложенията на гостите й, че са действали като "комисия", която е имала нещо като „заседание” в студиото. 
Цялото интервю на д-р Анелия Хохвартер и нейните събеседници по програма” Христо Ботев” на Българското национално радио можете да чуете ТУК:
 
 
Прочетено 447 пъти Последна промяна от Вторник, 05 Февруари 2019 21:03
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…