All for Joomla All for Webmasters
Локомат за България с подкрепа от Германия
Доброто в кампанията за закупуване на медицински робот за рехабилитация в България заразява все повече сърца.
Този път към инициативата се присъединяват милите ни сънародници от Карлсруе, Германия.
 
С голям концерт на 3-и март 2019 г. Българското академично дружество „Кирил и Методий” в германския град и нейните приятели ще дадат своята лепта, подкрепяйки инициативата на виенската лекарка д-р Анелия Хохвартер. В концерта, посветен на Освобождението на България, ще се включат над 10 танцови състави и хорове от цяла Германия, ще има и самостоятелни участия. 
 
 
 
През 2018 г. концертът в Карлсруе бе посетен от 450 души, сега организаторите са наели зала с 550 места и се надяват на пълна зала! Успех, сънародници!
Управителният съвет на Българското академично дружество „Кирил и Методий” в Карлсруе даде специално интервю за здравния сайт на българите в Австрия. 
 
- Откъде научихте за кампанията „Локомат за България”?
Ивелина Накова беше попаднала във фейсбук на кампанията Локомат за България чрез нейната приятелка Антоанета Тончева. 
-Защо решихте да подкрепите каузата?
Решение беше лесно и единодушно взето. Повечето други кампании засягат един човек, а Локоматът ще помага на много хора едновременно.
-В последните години дружество „Кирил и Методий”(Карлсруе) винаги подкрепя някоя благотворителна кауза. Разкажете ни повече за тях?
През изминалата година дружеството ни събираше дарения за две каузи. 
 
Първата е „Ако си дал” – в която през декември 2017 г. се правиха и изпращаха пакети с продукти от първа необходимост за семейства в голяма нужда. 
 
Втората, е за Дома за деца лишени от родителска грижа „Българка” в Стара Загора. Дарението беше насочено за закупуване на обувки, почистващи и миещи препарати.
-Имаше ли дискусия в Управителния съвет дали да бъде Локомат или друга кауза, как се определя благотворителната инициатива, към която се насочвате?
Нямаме точни критерии. Някой се заема с избора на няколко кампании в България и после се гласува от Управителния съвет.
 
 
 
-Какво мислите за кампанията Локомат за България?
Намираме кампанията за смислена и многообхватна, тъй като с набавянето на един Локомат ще могат много хора да се възползват от адекватна рехабилитация. От друга страна, като се намалят молбите за рехабилитационно лечение в чужбина ще остане бюджет, които ще може да се ползва за други лечения в чужбина или по друг начин.
-Разкажете ни повече за българската общност, която живее и работи в Карлсруе и региона.
Благодарение на българското академично дружество „Кирил и Методий” и организираната от него Седмица за новодошлите студенти, се създава сплотено общество, което е от голяма полза за човек, наскоро пристигнал в нов град. 
 
Организираме разнообразни български концерти, например благотворителния концерт за 3-и март, и театри събира не само сегашните и бившите карлсрурски студенти, но и българите дошли за работа след приемането ни в Европейския съюз. Дружеството се грижи по този начин да се запази и българското самосъзнание и дух. 
 
Бихме откроили също българският футболен отбор „BG Spirit” организира ежегодно български футболен турнир, на който взимат участие български отбори от Германия и от близка Франция и Швейцария. В кооперация с академичното ни дружество се получава цял летен фестивал. Първият ден е запазен за футболния турнир, а вторият ден се организира белот и табла турнир и вкусно барбекю. 
 
За родени тук малки българчета и за малките деца има българско съботно училище, което се грижи нашите наследници да имат допир с културата и обичаите чрез изучаването на български език, история, музика, литература и народни танци. 
 
Освен това, от 2014 година една група от хора се опитват да запазят и конституционните права за гласуване на българите в Карлсруе, дори с цената на това изборната секция да е изместена на 25 км от Карлсруе във френския град Лаутербург.
 
Обобщаващо може да се каже, че се стремим да не губим връзка с родната ни култура и дори на немска земя да имаме един български оазис, едно кътче България!
Едно интервю на Светлана Желева
Прочетено 1330 пъти Последна промяна от Петък, 01 Март 2019 23:30
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…