All for Joomla All for Webmasters
Кръвната плазма в Австрия е платена
Различни кръвни центрове във Виена организират даряването на кръвната плазма. Цената, която се плаща е по 25 eвро.
Процесът, при който се добива плазмата, се нарича плазмафереза. 
Как протича даряването на кръвна плазма?
От дарителя се взема безболезнено кръв с игла през вената, оттам червената течност минава през центрофуга или филтър и по този начин се разделя на кръвни клетки и на кръвна плазма. Докато плазмата се събира в специален кръвен сак, на донора се вливат обратно кръвните му клетки – червени и бели кръвни телца и кръвни плочици (съотв. еритроцити, левкоцити и тромбоцити).
При процедурата се използват само и единствено пособия за еднократна употреба, които са стерилни, а контактът с чужда кръв или друг биологичен материал е напълно изключен.
Даряването на плазма отнема 45 мин.
Колко кръвна плазма може да се дари зависи от телесното тегло на донора. Дарители могат да бъдат лица навършили 18 г, които тежат поне 50 кг, а максимално- 150 кг, и да са в добро физическо и психическо здраве.
Донори не могат да бъдат лица, страдащи от епилепсия, бременни жени, носители на вируса на HIV, както и лица с хепатит С и В. А също алкохолици и дрогиращи се, лица с диагноза болестта на Кройцфелд- Якоб (нервнодегенеративно заболяване) и др.
Какво е кръвна плазма?
Кръвната плазма представлява течната част на кръвта. Тя изпълнява важни функции, като осигурява на кръвните клетки среда, по която те да се придвижват до всички части на тялото. Основната функция на плазмата е да транспортира хранителни вещества, хормони и протеини до части на тялото, които се нуждаят от тях. Освен това тя участва и в изхвърлянето на отпадните продукти от обмяната на клетките.
Нормалният обем на плазмата е около 5% от телесната маса или 55% от обема на цялата кръв. Когато е изолирана, тя представлява бледожълтеникава течност. Тя се състои от 8-10% органични вещества (главно белтъци), 90-92% вода и 0,9-1% неорганични соли. 
В състава и влизат: електролити, глюкоза, микроелементи, липиди, белтъци, витамини, хормони, ензими, пигменти, разтворени газове и други. Плазмата е част от екстрацелуларната течност и обемът и съставът и са обект на сложна нервно-хуморална регулация. След съсирване на кръвта кръвната плазма се превръща в кръвен серум, защото фибриногена се трансформира в неразтворим фибрин.
Защо е безценна?
Кръвната плазма е опалесцираща (помътняла), жълтеникаво оцветена течност. Съдържанието на билирубин определя цвета й, докато опалесценцията й зависи предимно от концентрацията на плазмените липиди, като при тяхното увеличение става твърде интензивна.
Кръвната плазма играе ключова роля в лечението на голяма част от заболяванията. Заедно с водата, солите и ензимите, тя съдържа и други важни компоненти, като имуноглобулини, фактори на кръвосъсирването и фибриноген. При кръводаряване тези важни продукти могат да бъдат изолирани и използвани като част от лечението. Протеините и антителата в плазмата се използват в терапията на автоимунни заболявания и хемофилия. Ето защо мнозина наричат кръвната плазма „дарът на живота“.
Прочетено 676 пъти Последна промяна от Понеделник, 19 Март 2018 10:22
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…