All for Joomla All for Webmasters
Австрия превърта стрелките на часовника вече 52 години
Какво ще избере алпийската република: перманентно лятно или астрономическо (зимно) часово време? 
Смяната на часовото време ще бъде отменено вероятно през 2019 г. Проектодиректива на ЕС за премахването на смяната на часовото време, внесена от Европейската комисия предвижда часовниците за последен път да се преместят на 31-и март 2019 г.  До 27-и октомври 2019 година всяка една страна-членка на Общността сама ще трябва да е  решила дали занапред  постоянно ще остане в лятното часово време или в астрономическото (зимното). И само  тези, които са избрали зимното часово време ще трябва отново да върнат часовниците с час назад. 
Какво ще избере алпийската република: перманентно лятно или астрономическо (зимно) часово време, предстои да видим. 
Австрия е сред  пионерите във въвеждането на лятното часово време. За първи път това е направено официално през 1916 г. до 1918 г. През 1940 г. отново  са преместени стрелките на часовници. През цялата 1941 година в алпийската република е било лятно часово време. След Втората световна война се отменя тази практика. 
Общо за периода 1916 г- 2018 г. страната в продължение на 52 години е премествала стрелките.  От 1980 г. Австрия въвежда тази практика всяка година като реакция срещу  кризата с петрола през 1973 година. 
Гражданите на алпийската република са поляризирани по темата и това е видно особено от интернет форумите. Едни коментари се фокусират, че по-късните и светли часове през лятото нищо не може да ги замени , едва ли не са „ценни като златото”, други твърдят, че се чувстват добре в зимното часово време, защото могат да заспиват по-лесно, когато навън се е стъмнило,  трети укорява останалите, че това звучи като „лигавщина”, че толкова малка промяна в часовника ги обърква и посочва, че като фермер на неговите крави 2 дни са достатъчни за пренастройка. 
Три страни в Европа не въртят стрелките на часовника изобщо и живеят само по астрономическото  (зимно) часово време : Русия, Исландия и Беларус. 
Припомняме, че 25 март 2018 преместихме стрелките на часовниците си с един час напред. Лятното часово време за 2018 г. се въведе в 3 часа (официално време) на 25 март и е в сила до 4 часа (официално време) на 28 октомври 2018 г.
 
Прочетено 452 пъти Последна промяна от Понеделник, 01 Октомври 2018 20:10
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…