All for Joomla All for Webmasters
Успешно разделени сиамски близнаци в AKH-Виена
Екипът, който ги оперира се състои от 30 лекари и медицински сестри. Михаела и Мелани сега отпразнуваха 15-ия си рожден ден. 
Михаела и Мелани Станкович се раждат на 1-и октомври 2003 година в AKH-Виена, обаче близначките са сраснали в областта на корема и имат общи органи. Разделянето  на симските близнаци във виенската болница се счита за медицинска сензация за времето си. Животът им е на приливи и отливи, а родителите им изстрадват всяка тяхна болка. 
През лятото на 2018 година Мелани е трябвало отново да бъде оперирана заради запушване на червата. Това е една от многото операции, която двете момичета са преживели през годините. Майка им признава през медиите: „Аз просто спрях да броя операциите!”.
Сиамските близначки са родени 5 седмици преди определения термин със секцио и веднага са поставени на командно дишане. Състоянието им първоначално е било критично, като Михаела е била в малко по-добро състояние.
В 17-ата гестационна седмица на видеозон се вижда, че бременната носи сиамски близнаци. Веднага след раждането се установява, че само едното бебе има дебело черво като двете имат общ пикочен мехур и тънки черва. Двете момиченца са слепени в областта на корема, който е покрит само с тънка ембрионална мембрана. Тя би изсъхнала няколко дни по-късно и това е животозастрашаващо за бебета.
Затова екипът, още на 2-и октомври 2003 г., само 24-часа след раждането им предприема операция по разделянето им. Екипът, който ги оперира се състои от 30 лекари и медицински сестри. Такъв тип операция дотогава не е имало в AKH-Виена. Таткото не бебета признава по-късно, че не е вярвал, че лекарите ще успеят с операцията. 
Хирургическата намеса е продължила 6.5 часа, но на родителите им са се сторили 6.5 години.
За фамилия Станкович ежедневието далеч не е спокойно, тъй като периодично на двете момиченца се налагат болнични престои. Първоначално лекарите са били много предпазливи в прогнозите си, но близначките се развиват до ден днешен добре. 
„Най-хубавият момент в нашия живот беше опровержението на прогнозата на хирурзите, че Михаела има 50 на сто шанс да ходи сама, а Мелани – 100 на сто, че няма да може да ходи”, спомнят си фамилия Станкович. Но и днес двете момичета са на крака и са в 6-и клас в гимназията.
Михаела е прекарала 6 месеца от живота си по болници, а Мелани – 2 години. Цялото семейство е много сплотено и гледа оптимистично на живота
Сиамски близнаци означава сраснати еднояйчни близнаци. Името идва през 1811 г., когато в Тайланд (старо име Сиам) се раждат такива бебета. Със сигурност това не са били първият случай, нито са последният. Просто оттогава медицината им дава това име.
Сиамски близнаци се получават в резултат на непълно разделяне на яйциклетката в ранен стадий. Причината защо се получава така не е известна на науката.
Според статистиката, един такъв случай се пада от 100 хил. до 500 хил. раждания. "За 20 години два случая на сиамски близнаци съм видял, казва детският хирург от AKH-Виена Ернст Хорхер. Повечето от тези деца обаче се раждат мъртви, или умират в първите дни след раждането.
Фактическата честота на сиамски близнаци по-скоро обаче клони на едно от 1 млн. раждания. Всеки ден по света се раждат между от 300 до 400 хил. деца.
 
Прочетено 662 пъти Последна промяна от Сряда, 03 Октомври 2018 11:40
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…