All for Joomla All for Webmasters
Лекарят, за когото няма тайни в офталмологията
Д-р Тодор Тошков в първо интервю пред Sanus et Salvus за избора на професия, кариерата и работата си като очен лекар във Виена.
Визитка:
Д-р Тодор Тошков (45 г.) е роден в Пловдив. Завършил е медицина в MedUni Виена. Специализирал е очни болести в Англия и Германия. Работил е за кратко и във Военно-медицинска академия-София. Има частни кабинети във Виена и в Зайтенщетен. От 1989 г. с известни прекъсвания живее и работи в австрийската столица.
-Д-р Тошков, авторитетна австрийска класация ви постави в Топ 10 на най-добрите очни лекари на Виена (пето място). Какво означава за вас това признание?
Поласкан съм от класацията, но за мен външната страна не е толкова важна, а държа на това, което мислят моите пациенти и доверието, което ми имат като специалист. От друга страна, това за мен е добра реклама. Също информацията е полезна за пациента, тъй като по-добре може да избира при кой лекар да отиде на преглед.
-Защо избрахте да следвате медицина?
Отначало я предпочетох, защото е по-сигурна в сравнение с много други професии. Докато следвах медицина, тя ми харесваше все повече и повече, а след това и до ден днешен я работя с удоволствие. През 2001 г. заминах за Англия, след това специализирах очни болести в Германия. От 2009 г. се установих окончателно във Виена, а отскоро получих възможност да бъда изцяло частен лекар. 
-Кои са най-честите оплаквания на пациентите, които се обръщат за консултация и лечение при вас?
Това, което отличава България от Австрия в тази сфера е, че хората са свикнали да ходят на профилактични прегледи, особено хората над 40-годишна възраст. Тук имат здравната култура да водят и децата над 2 годинки превантивно на офталмолог. Това намалява риска от усложнения и необратима патология. При толкова висок процент на профилактика има по-малък процент тежки и занемарени случаи, защото очните проблеми се забелязват още в началото. Отделно, касата, в която се осигурява болния не ограничава посещенията при нов специалист, стига да са минали 3 месеца. И пациентът може да отиде на преглед безплатно толкова пъти, колкото е необходимо. 
-Става ли очната патология по-тежка?
В Австрия се наблюдават 2 тенденции. От една страна, очите на съвременния човек са претоварени от дигиталната техника (потърпевши са ученици, хората, които работят в офис и др). Това води до старческо далекогледство (пресбиопия), което започва още на 45-48-годишна възраст. А от друга страна, много други очни заболявания, свързани с увеличената продължителност на живота, отбелязват приръст. 
Върху окото все по-често оказват влияние различни  болести като атеросклероза, диабет, високо кръвно налягане и др. Заболяване като глаукома също трябва да се лекува навреме.
- Защо сякаш все повече очни проблеми се разрешават оперативно?
Проблемът на болния трябва да бъде решен. Много често как точно лекарят ще постъпи, идва от конкретния случай. Всичко е много индивидуално. Ако пък пациентът има друго виждане за своя проблем, той винаги може да отиде при друг специалист - било то за второ мнение, било то защото иска неговият случай да бъде решен по начин, по който той мисли за добре. Между мен и моите пациенти се създава доверие и почти не ми се е налагало да убеждавам някого в избора на терапия.
Това, което в моя кабинет предлагам е оптична кохерентна томография за диагностика и проследяване на очните заболявания. Казано разговорно, това е един вид „скенер” на окото и много популярен неинвазивен метод за диагностика и лечение. Чрез него се обективират изследванията и вземането на медицински решения при глаукома и макулна дегенерация.
-Какво е оптометрия и какво е допълнителното, което очният специалист може да направи за очите на пациента?
Оптометристите имат повече практическо отношение:  те са много добри в напасването на лещи, измерване на диоптрите, в оптиката на окото като цяло. Те могат да различат дали намаленото зрение се дължи на оптична причина или на реално заболяване на окото. Имам много добро сътрудничество с оптометристи. При съмнение за заболяване оптометристът насочва пациента веднага към очен лекар.
-Модерно е да се носят цветни лещи. Какво хората трябва да знаят за тях?
Цветните лещи имат един основен недостатък и той е, че не могат да се почистват със специалните дезинфекционни разтвори за лещи, а само с т.нар комбинирани разтвори, които не действат дезинфекциращо.
Това създава риск от инфекция, а оттам и възпаление на окото, понякога с тежки последствия. Но по-големият проблем идва от това, че много хора имат нагласа да се допитват до интернет, до различни форуми, а не веднага да потърсят мнението на специалист. И понякога е трудно е да ги убедиш, че възпалението на окото не е безобидно нещо, тъй като контрират с фразата "Аз от 10 години ползвам само комбинирани разтвори и нищо ми няма”. 
-Дайте съвети за детските очи:
Степента на т.нар. „мързеливо око” зависи от ранния преглед. Родителите често погрешно са на мнение, че детето е прекалено малко, за да го водят на очен лекар. Именно докато расте, при детето може да се предотврати „мързеливото око”.
Друг съвет е, че не трябва да се дава твърде рано на децата да играят със смартфони, лаптопи и др. Това е посланието: по-нефокусиран живот върху дигателните медии. Повече навън, игра сред природата, в парка, и по-малко полуфабрикати в устата и стомаха.
 
За контакти с д-р Тодор Тошков
 
Адрес:  1100 Виена, Kundratstraße 6 / 2, Top 5
Телефон: 01 / 890 84 82
Работно време:
Понеделник и вторник – 13.00-19.00
Сряда и четвъртък – 09.00-15.00
 
Прочетено 1326 пъти Последна промяна от Вторник, 19 Юни 2018 12:18
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…