All for Joomla All for Webmasters
Социалните супермаркети в Австрия

Sozialmarkt (3 във Виена и 35 за цялата страна) са създадени да могат хора с ниски доходи да пазаруват продукти от първа необходимост.

Sozialmarkt - социалните супермаркети в Австрия (3 във Виена и 35 за цялата страна) са създадени да могат хора с ниски доходи да пазаруват продукти от първа необходимост. Спектърът на стоки, които тези магазини предлагат се простира от хляб, мляко, кафе, плодове и зеленчуци до хигиенни материали (сапуни, тоалетна хартия и пр.).
В социалните супермаркети можете да пазарувате за максимум 30 евро седмично при цени средно с около 70 процента по-ниски от обикновените супермаркети, т.е домашният бюджет се облекчава значително.
За всеки член на семейство получавате по 5 евро допълнително към пазарската кошница. Напр. семейство с две деца ще може да пазарува тук за максимум 40 евро седмично (30 евро-базови плюс 2х5 евро).
В самите социални магазини има т.нар кът за комуникация, където клиентите могат редовно да се осведомяват за промени в социална и здравна политика.
За да станете клиент на Sozialmarkt, трябва да имате доход под 900 евро месечно за един човек, 1.340 евро за двойка и 270 евро на дете, отглеждано от вас.
Социалните магазини работят от понеделник до петък от 9 до 14 ч, а разрешителното за пазаруване (Einkaufsberechtigungen) в тях се издава от понеделник до четвъртък от 11 до 13 ч.
Разрешителното за пазаруване, наречено членска карта (Einkaufsberechtigungen)е познато още и под името Einkaufspass. За да ви го издадат трябват следните документи: свидетелство за регистрация (Aktueller Meldezettel), документ за доходи (Einkommensnachweis), лична карта и снимка ( паспортен формат).
Запитване може да направите на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
а също и на тел. 01 89 145-371 (от 9 до 14 ч.)
Всеки клиент получава членската карта след обстойно проучване на документите му от благотворителната асоциация Самаритербунд (Samariterbund), която управлява проекта.
Първият социален супермаркет е открит през юли 1999 г. в Линц.Стоките са с малки фабрични дефекти, които обаче не се отразяват на качеството. Хранителните продукти са в срока на годност, а когато той е изтекъл, са безплатни.
За удобство на гражданите с ниски доходи от е разкрит и мобилен социален магазин. Напр. във Виена в Haus RIGA в 13- бецирк (Hietzing) само в четвъртък от 10 до 12 ч може да се напазарува от т.нар. мобилен магазин.

Целият списък с всички социални магазини в Австрия може да намерите ТУК.

Прочетено 1279 пъти Последна промяна от Сряда, 23 Май 2018 09:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…