All for Joomla All for Webmasters
Стартов бонус до 60 бона за личен лекар на село в Австрия
Пакет от мерки в алпийската република за подобряване на ситуацията. 
Що се отнася до достъпа до медицински услуги в цяла Австрия положението не е твърде розово.Отделните провинции предлагат пакет от мерки, за да се подобри ситуацията, посочва австрийският вестник „Кроне”.
Вълна от пенсионирани лекари, неатрактивни договори със здравните каси, твърде много бюрокрация- това са някои от причините медиците на село да намаляват и освободените места да остават дълго време незаети.
Правителството също е запознато с проблема. Актуалните мерки предвиждат различни стимули за селски лекари, с които да ги задържат в малките общини.
Как изглежда ситуацията по провинции?
В Долна Австрия регионалната политика вече е активизирана. Йохана Микл-Лайтнер, министър-председател на провинцията е дала зелен светофар на инициативата за привличане на лекари. За назначаване на нови общопрактикуващи лекари има премии, които могат да достигнат 50 хил. евро.  
Във Виена също има стартов бонус от 44  хил. евро, с които да се стимулира назначаването и задържането на лекари в определени райони (бециркове). Има и бонус „по-дълго работно време” на кабинетите, които да направят професията по-атрактивна. 
В Горна Австрия са се явили 51 кандидати за 104 практики, както лични лекари, така и специалисти. Провинцията е водеща в осигуряване на бърз комплексен достъп до медицински услуги. Засега лекари и други здравни професии са се обединили и работят под един покрив (често и на 3 места) и предлагат по този начин повече услуги. 
В Щирия до 2025 г. трябва да бъдат разкрити нови 30 регионални здравни центъра. Мнозина лекари в момента си делят помещения и медицинска апаратура. Първият медицински център (от планираните) е отворил врати преди 2 г. Той работи в сградата на някогашната болница на Марияцел (Mariazell).
При последните обяви в Тирол се търсеха 10 общопрактикуващи лекари и 15 – със специалност, но само за 7 позиции са се явили кандидати, съобщава регионалната Лекарска камара. Местната здравна каса (Gebietskrankenkasse ) и лекарска камара заедно са разработили модел за заемане на свободните позиции в по-гъвкав вариант за договор с касата. По този начин има възможност двама медика да си делят една позиция, което среща разбиране от страна на лекарките. 
В Каринтия е разработен като превантивна мярка пакет за селски лекари. Позициите за договор с касата  се увеличават, и по този начин и подкрепата за тях.За целта са предвидени 7 млн. евро.
В Бургенланд ситуацията засега изглежда добре. От 143 планирани позиции за лекари само 1 е незаета. Обаче като цяло има какво да се желае. На първо място, това е откриване и създаване на нови практики, което да бъде подпомогнато. На одобрения  кандидат ще бъде отпусната помощ от 20 хил. евро, която при определени обстоятелства може да набъбне до 60 хил. евро.
В Залцбург има само 2 свободни позиции за селски лекар. Тук се е утвърдил модела да се предава лекарската практика  и така младите медици могат стъпка по стъпка да свикнат с управлението й. Също групови ординации,  както и ново регулиране на дежурствата , както и това, че за медиците вече не е задължително 24 часа да бъдат на разположение на своите пациенти, целят да направят професията отново по-атрактивна. 
Във Форарлберг в рамките на преговорите с местната здравна каса са създадени нови и по-гъвкави форми на сътрудничество (Jobsharing). Предвидени са атрактивни стимули, под формата на хонорари специално за общопрактикуващите лекари. 
Още малко статистика: 
Броят на селските лекари, които имат договори с Gebietskrankenkassen в хода на годините е спаднал за цяла Австрия, сочат данните.  През 1999 г. те са били 3 961 души, а през 2016 г. – 3 743 души. При Wahlarzt обаче броят им в малките общини е нараснал. Преди 19 г. броят им е бил 1403 души, а преди 2 г. – 2704 души, т.е  с 1301 повече ( почти двойно).
Прочетено 897 пъти Последна промяна от Понеделник, 28 Май 2018 11:49
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…