All for Joomla All for Webmasters
Социално, здравно и кулинарно пътешествие в „Дългата нощ на църквите”
На 25-ти май 2018 г.започва поредното издание на „Дългата нощ на църквите” в Австрия.
В 17.50 ч. камбанен звън в цялата страна ще отбележи началото на грандиозното събитие, за участие в което ни канят 170 църкви.
Предвидени са 250 беседи, презентации и дискусии, 350 концерти, многобройни дегустации и катерене на кули. Нищо чудно е, че някои посетители навъртат и ще навъртят в тези часове между 20 и 30 километра, вземайки участие в различните събития. 
Социални въпроси, образование и култура: къде имате нужда от помощ?
По време на на „Дългата нощ на църквите”посетителите ще научат повече какво църквата постига в различни области от живота в Австрия, посочва австрийският вестник”Куриер”.
Пряката телефонна линия, която оказва спешна психологична помощ от свещеник (Seelsorge),  регистрира годишно около 300 хил. разговори.
Повече от 30 болници са притежание на църковни ордени, в които се лекуват десетки хиляди пациенти. Над 70 хил. ученици от цялата страна посещават училища, финансирани от църкви. Фондация” Св.Николай” напр. подпомага 85 католически детски градини и ясли във Виена.
В Лутеранската църква (Dorotheergasse 18, 1010 Wien ) е предвидена лекция (19-20 ч.), насочена към грижите на душите в старческа възраст, и особено при болни от деменция ( молитви, благословия, ритуали). Предвидена е и лекция, свързана с храненето на различните религии, последвана от дегустации. 
Организациите Каритас и Diakonie имат около 10 хил. служители и 3 пъти повече доброволци, които помагат на мигранти, бездомници и бежанци. 
Поглед за дейността на Каритас, както и социални съвети ще научите, ако дойдете в Капуцинеркирхе (Neuer Markt, 1010 Wien).
В Canisibus (Tegetthoffstraße 2, 1010 Wien) ще се предлагат от 22.15 до 22.45 ч. гратис супи, за всички, които искат да опитат от социалната кухня. Canisibus са двата автобуса на Каритас, които всяка вечер във Виена са на път, за да предложат топла супа, хляб и чай на бездомниците. 
В болницата на Милосърдните братя (Barmherzige Brüder-Wien) във 2-ри район посетителите могат да се изповядат, а след това да получат някои здравни услуги ( измерване на кръвна захар, кръвно налягане , индекс на телесна маса, т.е дали не страдате от затлъстяване), консултации и медицински масаж. Тук също можете да поиграете джаги с духовно лице.
Най-ревностните почитатели могат да си поговорят лично с кардинала на Австрия Кристоф Шьонборн (Wollzeile 2, 1010 Wien).Той по-късно ще вземе участие в дискусия, посветена на 80-тата годишнина от аншлуса на алпийската република.
В параклиса на Ото Вагнер (St.-Johannes-Nepomuk-Kapelle, Währinger Gürtel bei U-Bahn-Bogen 115, 1090 Wien)по  повод 100- годишнината от смъртта му ще има специална презентация, която ще запознае гостите с неговия живот и архитектурно творчество. Впрочем, сградата е първият сакрален строеж на архитекта във Виена.
На върха на божия храм 
Гледки от птичи поглед на прекрасна Виена ще зарадват всеки, който изкачи южната кула на катедралата”Св.Стефан”(Stephansplatz 3, 1010 Wien) и нейните 343 стъпала. 
Кулата на църквата „Брайтенфелд” (1080 Wien, Florianigasse 70) е 52 метра висока и също изкушава любителите на височини, както и църквата „Св. Отмар”(Kolonitzpl. 1, 1030 Wien). Впрочем, храмът празнува 120-ия си юбилей от създаването. Тя е посветена на Св. Франциск от Асизи, който раздал богатството на родителите си и избрал доброволно пътя на бедността и духовното служене. 
В Карлскирхе (Kreuzherrengasse 1, 1040 Wien ) ще можете да се качите до камбанарията или с ансансьора да стигнете до купола под църквата 
Развлекателна програма
Под надслов „Победи отчето”(Schlag den Pfarrer) ще имате възможност да победите енорийския свещеник от църква”Св. Йосиф (Schönbrunner Str. 52, 1050 Wien)  като изиграете с него симултантно партия шах.
За любителите на мюзикъл препоръчваме „Исус  Христос суперзвезда“ - рок опера на Тим Райс и Андрю Лойд Уебър. Представлението ще бъде в църква Altlerchenfeld (Lerchenfelder Str. 111,1070 Wien). 
Ще бъдат пресъздадени и някои библейски истории. Отново в 7-ми район (Breite Gasse 4-8/1 ) под мотото” Жените около Мойсей- смели, умни и солидарни”ще се разкаже за двете смели акушерки, които ,за да го спасят от гибел, положили бебето Мойсей в кошница, пуснали са я по водите на р. Нил, където го намира дъщерята на фараона и го осиновява.
Дегустационен блок
Между религиозните и културните събития са предвидени и някои подкрепителни закуски. 
Веганското хранене, всъщност има дълга традиция. В Румънско-ортодоксалната църква”Св. Антоний” във Виена (Pouthongasse 16, 1150 Wien) ще предложи веганска кухня, свързана с постите на православните християни, които по принцип постят сряда и петък.
В църквата Hildegard Burjan (Meiselstraße 1, 1150 Wien)ще има събитие под надслов” 7 събития, 7 кухни”,а дегустацията е от 19 ч. 
В магерницата на Францисканската църква (Franziskanerpl. 4, 1010 Wien) ще можете да опитате от прочутата им клостърска супа.
В Миноритенкирхе (Minoritenplatz 2A, 1010 Wien) ще се предлага италиански сладолед. 
Занаятите също ще бъдат застъпени в „Дългата нощ на църквите”. Предвиден е и детски уъркшоп” Никой не е сам” от 14 ч., децата ще се информират не само за различните пости и хранителни традиции на народите, но и да опитат какво е да си пекар.
Повече за събитието: ТУК
Молитвата на Св. Франциск от Асизи
Господи, направи ме инструмент
на своя мир,
където има омраза, нека сея любов;
където има рана – милост;
където има съмнение – вяра,
където има отчаяние – надежда,
където има тъма – светлина,
където има тъга – радост.
О, Боже Всемогъщи, дари ме
Да не търся утеха, а да утешавам,
да не търся разбиране, а да разбирам,
да не търся обич, а да обичам,
защото когато даваме, получаваме,
и в прошката ни прощават,
и в смъртта се раждаме
за вечен живот.
Прочетено 428 пъти Последна промяна от Неделя, 27 Май 2018 18:56
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…